Update. Moţiunea de cenzură în dezbatere la parlament

Bernard Noghiu | 27.10.2010

Pe aceeași temă

Imediat ce procesul de vot a demarat, parlamentarii din grupul minorităţilor (exceptând UDMR) au părăsit sala, aşa cum liderul grupului, Varujan Pambuccian anunţase.

În jurul orei 17 a început procesul de vot.

* * *

Liste cu semnături identice în dreptul numelor diferite

După ce toţi parlamentarii înscrişi la cuvânt şi-au prezentat discursurile, PSD a adus în faţa premierului Emil Boc mai multe zeci de dosare care conţineau semnăturile de susţinere a moţiunii.

Spre încheirea deiscursului său înainte de începerea procedurii de votare, premierul a prezentat mai multe exemple din dosarele cu semnături unde mai multe nume prezentau aceeaşi semnătură în dreptul lor.

* * *

Dezbaterea moţiunii de cenzură s-a încheiat, după ce reprezentanţi ai partidelor de opoziţie, ai partidelor din arcul guvernamental şi ai guvernului au prezentat discursuri.

Înainte de a se trece la votarea moţiunii, parlamentarii opoziţiei au depus în faţa premierului Emil Boc zeci de dosare cu semnături de susţinere a moţiunii.

Urmează procedura votării propriu-zise.

* * *

Crin Antonescu: Emil Boc este primul asistat al ţării.

În discursul său din plenul Camerelor, liderul PNL, Crin Antonescu, s-a adresat premierului Emil Boc numindu-l pe acesta „primul asistat al ţării“ şi anunţând partidele puterii că trebuie să plece de la putere.

Liderul PNL a spus că Emil Boc conduce o echipă alcătuită pe criterii feudale. „Conduceţi o echipă alcătuită pe criterii feudale, pe legături nu doar de bani, ci de sânge, pe legături tipice sistemului naşilor şi cumetrilor din politica românească. Asta e reforma dvs.?“, a adăugat Antonescu.

El a mai precizat că politicile aplicate până acum nu sunt politici de dreapta. „Încercaţi să vă prezentaţi guvernul şi politicile aplicate drept unele de dreapta. Nu avem a discuta despre stânga şi dreapta în ce vă priveşte. Nu e vorba de stânga şi de dreapta“, a explicat Crin Antonescu.

Şi apoi a continuat spunând: „dvs. nu sunteţi nici de dreapta, nici de stânga. Loviţi în toţi, sărăciţi, descompuneţi şi batjocoriţi sistemul public din România şi în acelaşi timp omorâţi cu zile şi cu bună ştiinţă sectorul privat din România“.

* * *

PSD şi-a adus susţinători în lojele parlamentului cu pancarte antiguvernamentale şi îi apară de intervenţia ofiţerilor de ordine.

Câţiva tineri, aduşi de PSD în lojele rezervate suţinătorilor diferitelor formaţiuni parlamentare, care aparţin mişcării „Miliţiei spirituale“ au arborat mai multe pancarte cu lozinci antiguvernamentale.

Printre lozincile înscrise pe pancarte şi pe pânzele etalate de tineri se putea citi: Guvernul Boc - Banca mafiei, Condamnaţi învăţătorii la un destin de cerşetori, Parveniţi cu portofolii, Vinovaţi de moartea şcolii, Ţară dezbinată de o minte scelerată etc.

Ofiţerii serviciului de ordine au încercat să ia afişele, dar au fost împiedicaţi de deputatul PSD Adrian Solomn.

* * *

Alegere între reforme şi populism.

Premierul Emil Boc s-a adresat parlamentarilor din plenul Camerelor reunite spunându-le că acest demers este un exerciţiu democratic şi că ei trebuie să ştie că România este la un moment de răscruce.

Continuând discursul său, premierul a spus: „aveţi de făcut o alegere majoră: mergem mai departe pe calea reformelor şi scoatem România din criză sau cedăm în faţa populismului şi compromitem şansa de a ieşi din recesiune şi a merge pe creştere economică în 2011“.

Referindu-se la problemele economice ale ţării, premierul a amintit că România nu poate să consume mai mult decât îşi permite şi că oamenii trebuie să înţeleagă acest lucru.

Textul moţiunii a fost citit de senatorul PSD Dan Şova cu fundal de vociferări

Senatorul PSD, Dan Şova, a fost cel care a citit textul moţiunii. Înainte de a începe citirea documentului, senatorul a precizat că ceea ce se întâmplă azi este „un act de sancţionare“ a actualei guvernări şi că întreaga opoziţie, susţinută de majoritatea românilor, consideră că România merge într-o direcţie greşită.

În timpul citirii textului au avut loc vociferări în sala plenului, motiv pentru care preşedintele Senatului, Mircea Geoană, a trebuit să intervină pentru a cere respect.

Îmbrânceli între liberali şi ofiţerii SPP

Deputaţii PNL, Dan Radu Ruşanu, Dan Motreanu şi Alina Gorghiu au încercat să introducă invitaţi în loje, dar un ofiţer SPP a blocat accesul. În acel monent, Ruşanu i-a cerut ofiţerului să plece, dar acesta a refuzat. Invitaţii făceau parte din clubul bloggerilor liberali.

Una dintre invitate a bruscat ofiţerul SPP şi a reuşit să treacă în holul care conduce spre loje. Ofiţerul a imobilizat-o, iar senatorul Ruşanu a protestat vehement.

* * *

Haşotti transmite mesaje prin simboluri.

Senatorul PNL, Puiu Haşotti, s-a folosit de un simbol pentru a transmite un mesaj premierului Emil Boc.

În şedinţa plenului Camerelor, el i-a dăruit lui Boc o carte cu foi albe, cu o copertă portocalie cu titlul „Realizările Guvernului Boc în 2009-2010“.

Adresându-se premierului, în timp ce răsfoia cartea cu paginile albe, senatorul a spus: “Vreau să dau un cadou primului-ministru, este o carte intitulată «Realizările Guvernului Boc 2009-2010», este portocalie. Este scrisă de un reprezentant al societăţii civile, Mihai Stănescu, este uşoară, se citeşte uşor“.

* * *

Cu o întârziere de peste o oră şi jumătate, dezbaterile la moţiunea de cenzură au început în plenul reunit al Camerei Deputaţilor şi al Senatului. La dezbatere, alături de cei 349 de parlamentari care şi-au anunţat prezenţa, participă şi membrii guvernului.

Moţiunea este intitulată "Moţiunea României majoritare, moţiune poulară". Dezbaterile sunt programate să dureze trei ore, aşa cum s-a anunţat de către Birourile permanente reunite.

La finalul dezbaterilor va fi votată moţiunea. Procesul de votare se va desfăşura astfel: se va folosi votarea cu bile. Pentru ca să treacă, moţiunea are nevoie de 236 de voturi pentru.

Reprezentanţii partidelor guvernamentale au aunţat că se vor abţine de la vot, iar grupul minorităţilor naţionale nu va participa la vot.

În cazul în care moţiunea va fi respinsă, cei care au iniţiat moţiunea nu vor mai putea iniţia altă moţiune de cenzură, cu excepţia cazului în care guvernul îşi asunma răspunderea.

Dacă moţiunea va trece, guvernul va fi demis, iar preşedintele va trebui să convoace partidele parlamentare pentru consultări, pentru a desemna un nou premier care să formeze un nou cabinet.

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22