Fost șef al SIE desființează în termeni duri atacurile liderilor PSD la UE și așa-zisul stat paralel

Redactia | 07.11.2018

Silviu Predoiu, fost șef al Serviciului de Informații Externe, a criticat în termeni foarte duri atacurile lansate împotriva Uniunii Europene de Darius Vâlcov și de alți lideri ai PSD.

Pe aceeași temă

Predoiu atrage atenție asupra vulnerabilităților la care se expune România prin amenințările lansate de unii lideri ai PSD împotriva Uniuniii Europene și prin crearea tezei privind existența unui așa-zis stat paralel.

Silviu Predoiu a desființat noțiunea ”statului paralel” promovată de PSD și ALDE, spunând că este un alibi pentru politicienii care vor să își ascundă ”inadecvarea”.

Declarațiile lui Predoiu (sinteză G4 Media):

  • Riscul înseamnă ameninţare plus vulnerabilitate. Mie mi se pare că avem mai multe vulnerabilităţi decât ameninţări. Într-un mod ciudat, noi ne generăm singuri vulnerabilităţile.

  • Reprezintă o ameninţare situaţia de risc din regiune. Ne aflăm în proximitatea unor conflicte reci care pot oricând să se încălcăzească. Ne aflăm aproape de un teatru de război. Nu e atât de mare distanţa de aici până în Donbass. Există factori de ameninţare generaţi de resurgenţa naţionalismului şi extremismului.

  • Când noi calculăm ameninţările, nu plecăm ca la cumpărături. Noi plecăm de la materiale programatice. În speţă, ameninţările trebuie să se manifeste faţă de interesele României. Ele se regăsesc şi în Strategia Naţională de Apărare. În document e un capitol: Interese naţionale de securitate. Un interes naţional menţionat acolo este consilidarea UE. La obiective se spune: prin participarea cu propuneri şi iniţiative consolidate, de natură a promova UE. Dacă luăm în calcul ultimele afirmaţii despre UE ale unor consilieri din arcul guvernamental, ale unor funcţionari de partid, asta ar trebui să mă ducă pe mine cu gândul că ei lucrează împotriva interesului naţional?

  • (Statul paralel) este o formulă care încearcă să ascundă inadecvarea lor la poziţiile şi răspunderile ce le reveneau. Dacă n-ar exista statul paralel pe care să dea vina ar trebui să îşi asume o grămadă de culpe pentru că au fost nu comploturi, ci abateri, nereguli, încălcări, depăşiri de competenţe, pentru care cineva trebuie să fie responsabil”, a completat acesta.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22