Franta si Belgia ingheata activele rusesti. Vladimir Putin: Ne vom apara interesele in Justitie

T.d. | 20.06.2015

Pe aceeași temă

Federatia Rusa isi va apara interesele, a spus vineri presedintele Putin, dupa ce Franta si Belgia au decis inghetarea activelor rusesti. Moscova nu recunoaste Curtea de Arbitraj de la Haga, a subliniat liderul de la Kremlin.

Prezent la Forumul economic de la Sankt-Petersburg, Vladimir Putin a discutat cu jurnalistii straini despre principalele subiecte in care Rusia e implicata. Unul dintre ele face referire la decizia Frantei si Belgiei de a ingheta activele rusesti, potrivit AFP, citata de Agerpres.

"Ne vom apăra interesele pe calea justiției. Poziția noastră este clară: Rusia nu recunoaște autoritatea acestui tribunal", a spus Putin, cu referire la Curtea de Arbitraj de la Haga. Instanta a obligat Moscova, in 2014, la plata unei indemnizatii de 50 de miliarde de dolari catre actionarii companiei petroliere Iukos, controlata de oligarhul si opozantul regimului Putin, Mihail Hodorkovski.

CITESTE SI: UE decide prelungirea sanctiunilor la adresa Moscovei cu inca sase luni (surse)

Activele statului rus in Franta si Belgia au fost inghetate la solicitarea fostilor actionari Iukos, drept compensare pentru destructurarea companiei.

Curtea de Arbitraj a condamnat statul rus pentru destructurarea Iukos, compania fost numarul unu din domeniul petrolier in Rusia. Instanta acuza motive politice in acest caz.

"Legile franceze și belgiene ne permit să înghețăm activele pe care le putem identifica ca aparținând Federației Ruse", a declarat Tim Osborne, directorul executiv al GML, holdingul care il reprezinta pe fostul actionar mahoritar de la Iukos.

Decizia vizeaza aproximativ 40 de banci si opt sau noua imobile in Franta, in timp ce in Belgia printre conturile inghetate se afla si cele ale ambasadei Rusiei si ale reprezentantelor permanente ale Rusiei pe langa UE si NATO.

Proceduri asemanatoare sunt in curs de desfasurare in SUA si in Marea Britanie, a mai spus Tim Osborne.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2021 Revista 22