Gabriel Oprea, dupa verdictul de plagiat: Voi contesta decizia CNATDCU

Vlad Toma | 02.08.2016

Gabriel Oprea, fost ministru de Interne, a transmis, in urma verdictului de plagiat dat ieri de Consiliul General al CNATDCU in privinta lucrarii sale de doctorat, ca a respectat toate standardele care erau in vigoare in anul 2000, atunci cand si-a scris lucrarea, precizand ca normele și standardele de acum ar fi diferite de cele de atunci.

Pe aceeași temă

 

Varianta existentei unor standarde diferite a fost invocata si de fostul premier Victor Ponta, aflat in aceeasi situatie ca si Oprea, fiind insa destul de greu de inteles la ce fel de norme si standarde se refera cei doi oameni politici, utilizarea ghilimelelor avand cu siguranta o lunga istorie in practicile academice.

 

"În 2000 am scris o lucrare de doctorat, respectând toate normele academice și legale în vigoare la momentul respectiv. Nici îndrumătorul meu de doctorat, nici comisia care a decis acordarea titlului, nici Universitatea București, nimeni nu a avut ceva de obiectat la lucrarea respectivă. Repet, este vorba de anul 2000, când nu eram in politica, nu eram nici ministru, nici membru de partid, nici prefect și nici nu mă gândeam că voi urma un astfel de drum.

 

Astăzi, la mai bine de 15 ani de când am susținut teza de doctorat, CNATDCU spune că aș fi plagiat în lucrarea respectivă. Nu știu dacă cei care au luat această decizie au verificat cu atenție care erau normele în vigoare acum 15 ani. La fel, nu știu dacă lucrarea a fost evaluată după normele și standardele de acum (diferite de cele din 2000) sau după standardele de atunci, pe care le-am respectat."

 

Oprea mentioneaza de asemenea faptul ca, acum un an, Consiliul Național de Etică a decis ca lucrarea sa de doctorat nu este un plagiat si a precizat ca se va adresa Justitiei pentru a lamuri acest caz: "Știu însă că anul trecut, Consiliului Național de Etică a spus în mod oficial că ”suspiciunile de plagiat nu se confirmă” în cazul meu. Avem așadar o instituție care mi-a acordat titlul, o structură abilitată legal care a constatat că lucrarea nu a fost un plagiat și astăzi, o Comisie care spune cu totul altceva. Vi se pare normal? Nici mie. Tocmai din acest motiv, voi cere Comisiei, Ministerului și tuturor instituțiilor care pot lămuri această situație să clarifice contradicția. În acest sens, voi utiliza toate mijloacele legale pe care le am la dispoziție ca cetatean. Prin urmare, voi contesta decizia CNATDCU și, dacă decizia va rămâne aceeași, voi cere Justiției să facă lumină și sunt convins că instanța îmi va da dreptate", a transmis Oprea.

 

Consiliului general al CNATDCU a decis ieri ca Gabriel Oprea a plagiat in teza sa de doctorat. Fostul ministru are la dispozitie cateva zile pentru a contesta decizia CNATDCU si, in caz ca verdictul este de plagiat iar contestatiile vor fi respinse, ministrul Educatiei ii va retrage titlul de doctor.

 

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2023 Revista 22