Gabriel Oprea n-a fost audiat în dosarul lui Neculai Onțanu pentru a nu se autoincrimina

E.b. | 04.04.2017

Judecătorii de la Curtea de Apel București au decis să nu îl audieze marți pe Gabriel Oprea, în calitate de martor, în dosarul în care Neculai Onțanu este judecat pentru luare de mită, pentru ca fostul vicepremier să nu se autoincrimineze.

Pe aceeași temă

 
 

 

Gabriel Oprea, fost vicepremier,  s-a prezentat marți la Curtea de Apel București, unde a fost citat ca martor în dosarul în care Neculai Onțanu, fost primar al Sectorului 2, este acuzat de luare de mită.

 

În sala de judecată, avocații au cerut ca Gabriel Oprea să nu fie audiat la acest termen, deoarece el s-ar putea autoincrimina prin declarația de martor, deoarece este cercetat de DNA într-un dosar disjuns, conform Agerpres.

 

"Noi știm că în dosarul de la DNA se efectuează cercetări in rem. Lui Gabriel Oprea nu i-ar conveni să formuleze probe într-un dosar care stă la DNA. E treaba DNA de ce stă", a spus unul dintre avocați.

 

În consecință, avocații au cerut trimiterea unei adrese la DNA, pentru ca procurorii să spună instanței ce calitate are Gabriel Oprea în acel dosar — suspect sau inculpat și eventual pentru ce infracțiuni este cercetat.

 

La rândul său, procurorul de ședință a explicat că în dosarul disjuns de la DNA se efectuează cercetări pentru săvârșirea infracțiunilor de participație la luare de mită și spălare de bani, însă este nevoie a se preciza clar dacă Gabriel Oprea este cercetat pentru aceste infracțiuni, pentru a nu se autoincrimina.

 

Instanța a decis amânarea audierii lui Gabriel Oprea pentru următorul termen al procesului din 14 aprilie, după DNA va face precizările solicitate.

 

 

 

*****************************

 

 

Neculai Onțanu a fost trimis în judecată în iunie 2016 de DNA sub acuzația că, în perioada 2006 — 2007, a acceptat promisiunea unor foloase materiale de la un beneficiar al unor drepturi litigioase (denunțător în cauză), pentru ca în schimb să faciliteze procedura de reconstituire a dreptului de proprietate asupra mai multor terenuri ce totalizau 83.500 mp situate pe raza Sectorului 2.

 

Neculai Onțanu este acuzat că a pretins și primit, în mod indirect, o suprafață de 1.500 mp cu o valoare de piață estimată la 1.441.495 euro (pe strada Barbu Văcărescu din Sectorul 2 — o zonă rezidențială) și care a fost transferată de denunțător, în mod gratuit, prin intermediul unor contracte de vânzare-cumpărare fictive, către două persoane interpuse, indicate de fostul primar. Cele două persoane sunt Loredana Radu și Aurel Radu.

 

Terenul primit de avocata Loredana Radu ca mită pentru Neculai Onțanu ar fi fost revândut apoi fostului vicepremier Gabriel Oprea. După vânzarea terenului către Gabriel Oprea, Loredana Radu a obținut de la Primăria Sectorului 2 o autorizație de construcție pentru un imobil cu 10 etaje, care ulterior a și fost ridicat. 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2020 Revista 22