Gabriel Oprea: Povestea cu plagiatul nu tine. In politică nu doctoratele contează

Vlad Toma | 03.08.2016

Gabriel Oprea, fost ministru de Interne, revine cu un comentariu pe tema verdictului de plagiat dat recent de Consiliul General al CNATDCU in privinta lucrarii sale de doctorat.

Pe aceeași temă

 

Dupa ce face o cronologie a ascensiunii sale in politica in 2015 si a ceea ce el considera a fi realizarile sale – printre care pare sa se numere si arborarea celui "mai mare tricolor in judetul Harghita", care ar fi "transmis un mesaj național pentru o Românie puternică într-o Europă puternică"  –  Oprea afirma, pe pagina sa de Facebook, ca nu crede în coincidențe si ca totul ar fi o noua incercare de a-l compromite:

 

"Cred, în schimb, că la un moment-dat unii și-au dat seama că nu sunt vulnerabil, că nu pot răspunde la butoane și că le încurc planurile. Au încercat apoi să caute ceva, orice, care să mă compromită. Au încercat în aprilie 2015 cu o reclamația la ANI. Nu a mers, pentru că ANI a verificat (încă o dată) și a constatat că totul e în regulă în ceea ce mă privește.

 

Au încercat apoi cu reîncălzirea unor subiecte răsuflate de prin 2003 – 2004. Nici așa nu a mers, pentru că oamenii sunt mult mai inteligenți decât îi cred unii jurnaliști. Așa că au scos povestea cu plagiatul. Nici asta nu va ține, pentru că în politică nu doctoratele contează ci ceea ce faci pentru oameni."

 

Oprea le transmite celor din presa care "ii poarta sambete" ca nu crede in coincidente si induce ideea ca acestia ar fi fost platiti pentru a-l ataca: "Celor care îmi poartă sâmbetele prin presă, vreau să le spun un singur lucru: nu sunt naiv să cred în coincidențe. Și nici nu voi accepta vreodată lecții de moralitate de la indivizi plătiți din furt. Am văzut prea multe cozi de topor deghizate în mironosițe ca să mă las păcălit."

 

Fostul ministru a transmis ieri ca a respectat toate standardele care erau in vigoare in anul 2000, atunci cand si-a scris lucrarea de doctorat, precizand ca normele și standardele de acum ar fi diferite de cele de atunci. Oprea a anuntat ca va contesta decizia CNATDCU și "dacă decizia va rămâne aceeași, voi cere Justiției să facă lumină și sunt convins că instanța îmi va da dreptate."

 

Varianta existentei unor standarde diferite a fost invocata si de fostul premier Victor Ponta, aflat in aceeasi situatie ca si Oprea, fiind insa destul de greu de inteles la ce fel de norme si standarde se refera cei doi oameni politici, utilizarea ghilimelelor avand cu siguranta o lunga istorie in practicile academice.

 

Consiliului general al CNATDCU a decis recent ca Gabriel Oprea a plagiat in teza sa de doctorat. Fostul ministru are la dispozitie cateva zile pentru a contesta decizia CNATDCU si, in caz ca verdictul este de plagiat iar contestatiile vor fi respinse, ministrul Educatiei ii va retrage titlul de doctor.

 
 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2023 Revista 22