Pe aceeași temă
Totodată, procurorul general a explicat că „există posibilitatea examinării oricăror împrejurări noi care pot să determine redeschiderea cercetărilor”.
Principalele declarații făcute de procurorul general Gabriela Scutea:
Instituțional, vă comunic că acest dosar 10 august, în continuare, se derulează pentru stabilirea adevărului
Sunt necesare câteva sublinieri.
În 2018, reprezentanții Jandarmeriei au sesizat DIICOT referitor la acțiunea protestatarilor.
Această sesizare era susceptibil de încadrare ca acțiuni împotriva ordinii constituționale.
DIICOT și-a asumat cercetarea faptelor.
Ordonanța DIICOT are 235 de pagini.
Din parcugerea ei sumară, rezultă că procurorii au examinat intervenția în forță în anumite zone din piață și au delimitat unele acte care reflectă lipsuri ale organizării Jandarmeriei.
Analiza faptelor efectuată în Ordonanță are deschisă contestarea pe cale ierarhică.
Are deschis la studiul dosarului de către persoanele interesate și, în context foarte larg, posibilitatea examinării oricăror împrejurări noi care pot să determine redeschiderea cercetărilor
Procurorii au obligația să administreze probele în mod imparțial și complet
Toate actele din dosar vor fi cântărite în cadrul controlului ierarhic
Aproximativ 500 de persoane au avut nevoie de îngrijiri medicale, atunci când Jandarmeria a folosit gaze lacrimogene contra protestatarilor. Aproape 70 au ajuns la spital. Unii au fost împuşcaţi cu gloanţe de cauciuc, alţii bătuţi cu bastoane. De cealaltă parte, au fost şi jandarmi care au necesitat îngrijiri medicale. Cel mai cunoscut caz a fost cel al Ştefaniei Nistor, care a fost lovită cu pumnii şi picioarele într-o busculadă, apoi i s-a furat pistolul din dotare. Deşi toate aceste momente au fost surprinse pe imagini de jurnalişti și cetățeni, a durat aproape doi ani până când DIICOT a venit cu verdictul.