George Copos, urmărit penal pentru plagiat in cazul unei carti scrise in inchisoare

Vlad Toma | 16.05.2016

Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 1 a inceput urmarirea penala pentru plagiat in cazul lui George Copos, in cazul unei carti pe care acesta a scris-o in inchisoare.

Pe aceeași temă

 

Dosarul a fost deschis în urma unei plângeri făcute de Administrația Națională a Penitenciarelor, fiind anchetate infracțiuni de instigare la abuz în serviciu, participare indirectă la abuz în serviciu și atingere la legea drepturilor de autor, anunta Digi24.

 

Istoricul Cătălin Parfene a descoperit acum cateva luni că o carte scrisa de George Copos in inchisoare are același titlu și conține mai multe pasaje ce ar fi fost copiate din teza sa de masterat din 2005.

 

Comisia de Etica a Universitatii Bucuresti a transmis, in ianuarie 2016, ca a finalizat analiza suspiciunilor de plagiat din cartea scrisa in inchisoare de George Copos "Aliante matrimoniale in politica principilor romani din Tara Romaneasca si Moldova in secolele XIV-XVI". Marian Popescu, presedintele Comisiei de Etica a declarat atunci ca lucrarea este un plagiat mai subtil, realizat prin parafraza.

 

In aprilie 2015, omul de afaceri George Copos, care executa o pedeapsa de patru ani de inchisoare, a fost acuzat ca a plagiat in cartea pe care a scris-o in timpul detentiei, "Aliante matrimoniale in politica principilor Tarii Romanesti si Moldovei intre secolele XIV-XVI". Intre timp, el a fost eliberat.

 

Potrivit lui Parfene, lucrarea lui Copos "are o structura identica, aceeasi abordare istorica, acelasi tip de argumentatie, expresii si pasaje similare si o structura identica a ideilor".

 

Totodata, Parfene a sustinut ca lucrarea lui Copos a fost coordonata de acelasi profesor. Istoricul a aflat asta pentru ca o copie a cartii a fost trimisa Bibliotecii Nationale, dupa cum prevede legea, toate celelalte exemplare fiind aparent cumparate de catre autor.

 

Copos a scris cinci carti in cele 400 de zile petrecute in spatele gratiilor. El a fost eliberat conditionat pentru ca avea peste 60 de ani si pentru ca a lucrat in atelierul de dulgherie al penitenciarului.

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2020 Revista 22