Pe aceeași temă
Gheorghe Piperea, administratorul judiciar al Oltchim, a declarat ca exista sanse de privatizare a combinatului, pana la sfarsitul anului, acesta fiind supus unui plan de reorganizare. In vara lui 2012 combinatul avea pierderi de 8 milioane de euro si functiona la o capacitate de 80%, relateaza Hotnews
Administratorul judiciar al combinatului Oltchim de la Rimnicu Valcea, Gheorghe Piperea, a declarat "Metoda prin care incercam sa obtinem un succes al acestui plan de reorganizare este crearea acelui SPV, acelui Oltchim 2, in care sa se treaca toate activele, licentele, autorizatiile, plus personalul, in asa fel incat sa poata fi cumparate partile sociale de un investitor".
Oltchim este conform administratorului un pacient aflat in “convalescenta” mai degraba decat unul bolnav. Intentia administratorilor combinatului de la Oltchim este de a resuscita combinatul astfel incat sa poata functiona eficient dar la o capacitate mai mica.
Daca planul de organizare va functiona, combinatul va putea trece printr-o faza de tranzitie de aproximativ trei ani.
CITITI SI:Promisiunile NEINDEPLINITE ale guvernarii PONTA. De la privatizarea Oltchim la manualele digitale
"Am acordat un grad de recuperare de 70% creditorilor garantati, 100% pentru creantele salariale, cu 30% m-am dus la creditorii esentiali, indispensabili, iar pentru bugetari este o diferenta care se calculeaza luand in calcul toate aceste valori. Creditorii chirografari nu primesc nimic in aceasta ipoteza, pentru ca toate celelalte creante sunt semnificative", a declarant Niculae Balan, celalalt administrator judicar al Otchim si partener coordonator.
Tabelul creantelor totalizeaza 800 milioane euro, primii trei creditori fiind AAAS, Electrica si BCR.
In ianuarie, Oltchim a anuntat ca vanzarea combinatului se va face catre un comparator eligibil pentru ca in ultimii ani autoritatile romane au incercat sa privatizeze compania dar incercarile au esuat de fiecare data, din lipsa de oferte si de investitori concreti.
Combinatul este controlat de catre Ministerul Economiei care detine peste 50% din el si se afla in insolventa din 2013.
In 2014, cifra de afaceri a Oltchim a crescut cu 25% datorita majorarii exporturilor dar si reducerii preturilor la barilul de petrol si a avut pentru prima data in 11 ani profit.