Ghinea catre Ponta cu privire la fondurile europene: Facem curățenie după incapabili

Vlad Toma | 29.07.2016

Cristian Ghinea, ministrul Fondurilor Europene, il contrazice pe Victor Ponta, fostul premier al Romaniei, in privinta declaratiilor acestuia despre absorbția fondurilor europene.

Pe aceeași temă

 

Ponta transmisese ieri ca actualul Guvern ar avea absorbție zero in materie de fonduri europene si ca acest lucru nu se va schimba pana la sfarsitul anului.

 

Ghinea arata insa ca lucrurile nu stau deloc asa deoarece "acest Guvern a adus deja în țară 2 miliarde de euro din închiderea Programelor 2007 – 2013 . Grație acestui memorandum, avem și cifra previzionată pentru tot anul 2016: 3,2 miliarde de euro (ca să fiu exact: 3.296.760.115 euro)."

 

Cifrele ministrului se bazeaza pe previziunile bugetare culese de Ministerul de Finanțe de la Autoritățile de Management (AM), pentru a fi trimise Comisiei Europene.

 

Ghinea arata de asemenea, citand un memorandum adoptat de Guvern, ca "Ministerul Fondurilor Europene a conceput o procedură simplificată de desemnare (acreditare) pentru unele Autorități de Management pentru Programele 2014 – 2020... pentru a nu aștepta desemnarea tuturor AM-urilor ca să trimitem cererile de plată."

 

Ministru arata ca, in urma acestor schimbari, vor intra bani în țară chiar din acest an: "136.848.561 euro pentru POAT, POAD și POCA (programele de asistență tehnică, umanitar și capacitate administrativă)", vazand acceptarea acestor 3 programe de catre Comisia Europeana ca un succes al actualei echipe de conducere a MFE.

 

Ghinea arata de asemenea ca ministerul trebuie sa gaseasca metode de grabire a sistemului de acreditare deoarece Guvernul Ponta nu a început acreditarea in 2014: "Facem curățenie după incapabili, în toate domeniile: - Procesul de desemnare (acreditare) care va fi finalizat în acest an și pentru care muncim pe brânci - deși ar fi trebuit să fie gata dinainte de noi - va face ca în 2017, odată cu acreditarea tuturor AM-urilor, să primim 3,6 miliarde de euro (mai exact previzionam: 3,671,203,258 Euro). Ca să fiu clar: memorandumul adoptat ieri de Guvern dă și cifra de absorbție pentru 2017: 3,6 miliarde în 2017, odată ce am încheiat acreditarea.

 

Pentru asta, trebuie: a) să finalizăm acreditarea întârziată de Ponta și sabotată de Ghiță prin sisteme de IT fanteziste și scump plătite și b) să lansăm ghiduri și proiecte. Ceea ce facem la foc automat. Vedeți site-ul MFE. Ghiduri pentru infrastructură, termoficare, abandon școlar, burse pentru profesori, economie socială. Toate în cele 95 de zile de când am venit la minister. Toate acestea vor deveni proiecte, vor începe din prefinanțarea aflată deja în țară, apoi vor deveni facturi de trimis la Comisie, după acreditare."

 

Ministrul arata ca cifrele preluate de Ponta sunt eronate deoarece "nicăieri nu se spune în memorandum despre zero absorbție. Dimpotrivă, se arată cât va intra în acest an în țară din închiderea Programelor 2007 – 2013 (3,2 miliarde), se arată cât vor intra pentru 2014 – 2020 chiar ÎNAINTE de definitivarea acreditării (grație inițiativelor noastre) și se arată cât va intra în 2017 odată ce definitivăm anul acesta acreditarea pe care Ponta nu a fost capabil să o facă (3,6 miliarde). (...) Nu e un document oficial al Guvernului care confirmă ceva cu zero, e un document oficial al Guvernului care re-confirmă ce am tot zis și că nu e cu zero. Și acum nu vorbim doar despre PNDR (cum am făcut la Parlament), ci de alte 3 programe operaționale."

 

Dacă avem vreun ghinion istoric și anul viitor revin la guvernare domnii Ponta, Ghiță și prietenii dumnealor, să știți cine a făcut absorbția din 2017: 3,6 miliarde de euro vin din mandatul acestui guvern", isi incheie Ghinea mesajul.

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2021 Revista 22