Grecia in criza. Varoufakis acuza creditorii de terorism si umilirea grecilor. Ministrul german de Finante: Nu vom lasa poporul grec la greu

T.d. | 04.07.2015

Pe aceeași temă

In timp ce ministrul german de Finante considera ca numai cetatenii greci isi pot decide viitorul in privinta monedei euro, omologul sau elen Varoufakis acuza creditorii internationali de “terorism” si de intentia de a-i “umili pe greci”.

Potrivit lui Wolfgang Schaeuble, nu exista niciun dubiu cu privire la apartenenta Atenei la zona monedei unice.

Daca raman cu euro sau temporar fara el, doar grecii pot raspunde la aceasta intrebare. Este clar ca nu vom lasa poporul in incurcatura”, a spus seful Finantelor de la Berlin pentru Bild, citat de Agerpres.

De cealalta parte, Atena lanseaza acuze dure la adresa creditorilor internationali. Controversatul ministru de Finante Yanis Varoufakis i-a acuzat sambata pe acestia de “terorism si de intentia de a-i “umili pe greci”.

"De ce ne-au obligat sa inchidem bancile? Pentru a le insufla oamenilor teama. Si cand este vorba despre a raspandi frica, numim acest fenomen terorism", a sustinut ministrul elen, cu privire la troica FMI-BCE-UE.

"Cred ca in toata Europa este nevoie de partide ca Syriza si Podemos, partide in acelasi timp critice fata de sistem, dar si pro-europene si democrate. Cei care ne detesta vor sa ne faca sa trecem drept antieuropeni, dar nu, nu este adevarat, nu suntem asa", a mai spus Varoufakis pentru cotidianul spaniol El Mundo.

Maine, cetatenii greci sunt chemati sa isi exprime optiunile intr-un referendum criticat de Uniunea Europeana. Premierul de stanga radicala Alexis Tsipras a anuntat cu o saptamana in urma o consultare publica prin care vrea sa supuna votului masurile propuse de creditorii internationali.

Tsipras, alaturi de alti membri Syriza, a indemnat in repetate randuri grecii sa voteze pentru NU, deci impotriva masurilor, situatie ce ar permite Executivului de la Atena sa aiba o pozitie mai puternica in negocierile ce vor urma, a mai spus premierul elen.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2020 Revista 22