Grecia: Partidul Noua Democratie incearca sa formeze un nou guvern, după demisia lui Tsipras

P.c. | 21.08.2015

Pe aceeași temă

Evangelos Meimarakis, liderul partidului conservator Noua Democrație, va încerca să formeze un nou Guvern, după demisia premierul grec Alexis Tsipras. Meimarakis a anunțat că va folosi dreptul constituțional al partidului său de a forma un nou executiv, pentru a evita organizarea alegerilor anticipate, relatează Agerpres.
 
 
Liderul opoziției a subliniat că partidul său va încerca absolut totul pentru a se ”asigura că alegerile sunt ultima opțiune, nu prima, așa cum vrea Tsipras”, a scris cotidianul Kathimerini.
 
 
Meimarakis a precizat că va purta consultări cu toate partidele de opoziție, posibil inclusiv cu Zorii Aurii și cu Grecii Independenți, formațiunea parteneră la guvernare a Syriza. Potrivit agenției ANA, Meimarakis se va prezenta vineri la palatul prezidențial pentru a-i fi înmânat mandatul exploratoriu de către șeful statului, Prokopis Pavlopoulos.
 
 
 
 
Formarea unui nou guvern este însă puțin probabilă, o coaliție cu To Potami și PASOK neasigurând o majoritate parlamentară. La fel de improbabil este și ca un guvern minoritar să primească sprijinul celorlalte partide.
 
 
Evangelos Meimarakis l-a acuzat pe Alexis Tsipras că încearcă ”să fugă de probleme” și de ”fantoma” fostului ministru al energiei Panagiotis Lafazanis, liderul Platformei de stânga a Syriza. Deputații acestei facțiuni radicale, care s-au opus în mod constant unui al treilea plan de asistență internațională, ar putea forma un grup parlamentar propriu.
 
 
Constituția Greciei prevede dreptul fiecăruia din primele trei partide să încerce timp de 3 zile formarea unui nou guvern.Dacă partidele eșuează sau decid să nu își exercite acest drept, urmează să fie desemnat un prim-ministru interimar până la noi alegeri.
 
 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22