Grindeanu: De 10 ani nu s-a mai facut un audit la parchete. Banca Mondiala il contrazice

I.m. | 05.04.2017

Premierul Sorin Grindeanu a declarat marti ca un audit extern la DNA, DIICOT si parchete, anuntat de ministrul Justitiei, Tudorel Toader, nu a mai fost facut de 10 ani. Premierul spune ca el este diferit de evaluarea care a fost deja prezentata.

Pe aceeași temă

 

 

"Domnul ministru Tudorel Toader a facut o evaluare pe care a prezentat-o saptamana trecuta detaliat, (...) despre modul in care cele doua institutii - Parchetul General si DNA - au actionat luand in considerare decizia Curtii Constitutionale legata de OUG 13 si de actiuni. Ceea ce a anuntat domnul ministru aseara e cu totul altceva - anume o evaluare si un audit in intregime al Ministerului Public, fie ca vorbim de Parchet de pe langa Inalta Curte, fie ca vorbim de DNA sau de DIICOT. Sunt doua lucruri total diferite", a afirmat Grindeanu, in cadrul unor declaratii de presa la Centrul Tehnic Renault din Titu, potrivit Agerpres.

 

El a precizat ca un astfel de audit trebuie facut de ministrul Justitiei si il considera bine venit, tinind cont ca justitia nu a mai fost auditata de 10 ani.

"Am inteles ca de 10 ani nu s-au mai facut aceste lucruri. Nu e treaba mea. Ca prim-ministru e normal sa stiu ce face fiecare minister, dar intra in fisa postului domnului ministru, la fel cum a facut evaluarea sa faca si acest audit la Ministerul Justitiei", a adaugat prim-ministrul.

 

Premierul Grindeanu nu stie sau a uitat ca in martie 2013, Banca Mondiala a realizat, la cererea guvernului Romaniei, o "Analiza functionala a sectorului justitiei din Romania". Expertii de la Banca Mondiala au analizat activitatea instantelor, precum si a Ministerului de Justitie, CSM, Inspectiei Judiciara, Inaltei Curte de Casatie si Justitie, Ministerului Public, DNA.

 

"Cele mai importante excluderi din sfera de acoperire a raportului sunt Curtea Constitutionala, instantele militare, Directia de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism, Agentia Nationala de Integritate si o serie de institutii administrative (...) ", se arata in documentul citat.

Analiza functionala a sectorului justitiei din Romania intocmita de experti ai Bancii Mondiale a fost discutata de plenul CSM in sedinta din 17 decembrie 2014.

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2020 Revista 22