Guvernul Cioloş amână intrarea in vigoare a Legii insolvenţei personale

Vlad Toma | 23.12.2015

Guvernul Cioloş a decis astăzi să amâne intrarea în vigoare a legii privind insolvenţa persoanelor fizice până la 31 decembrie 2016. Legea ar fi urmat să intre în vigoare la 1 ianuarie 2016.

Pe aceeași temă

 

Propunerea a venit de la Ministerul Justiţiei, în urma unei solicitări a Consiliului Superior al Magistraturii. CSM spune că în sistemul judiciar nu există suficienţi specialişti care să poată analiza şi lua decizii în dosare privind controlul cheltuielilor celor care cer falimentul personal, transmite Digi24.

 

Mai mulţi reprezentanţi ai Ministerului Justiţiei au atras atenţia asupra acestei probleme de la începutul acestui an. Liviu Stancu, secretar de stat, a declarat ca „este nevoie de o majorare a efectivelor de magistraţi care să poată să preia acest subiect”.

 

Legea a fost promulgată în luna iunie şi desemnează Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor reponsabilă pentru punerea în dezbatere a normelor de aplicare. Procedura a început în luna septembrie, dar încă nu s-a încheiat.

 

Legea falimentului personal oferă un răgaz de cinci ani celor care nu îşi mai pot plăti datoriile şi, în acelaşi timp, îi fereşte de executarea silită. Toate cheltuielile personale ale datornicului vor fi însă verificate la sânge de un administrator judiciar.

 

Nu vor putea beneficia de legea care permite declararea falimentului personal cei condamnaţi pentru evaziune fiscală şi cei care au ajuns în insolvenţă în mod fraudulos ori au acumulat datorii noi prin achiziţii costisitoare. Mulţi analişti spun însă că o lege mult mai aşteptată de restanţieri este cea a dării în plată.

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2021 Revista 22