Guvernul, legat de maini si de picioare in perioada vacantei parlamentare

Dora Vulcan | 21.06.2016

Senatorii au respins marti, in premiera, proiectul privind abilitarea Guvernului de a emite ordonante in domenii care nu fac obiectul legilor organice pe perioada vacantei parlamentare. Miercuri, nici Camera Deputatilor nu s-a lasat mai prejos. Tintite sunt: justitia, cultura si administrarea patrimoniului.

Pe aceeași temă

 

 

 

Camera Deputatilor a adoptat legea de abilitare a Guvernului de a emite ordonante in vacanta parlamentara. Numai ca sunt excluse complet domeniile: justitie, cultura si administratia patrimoniului. Adica zonele de interes maxim pentru jocurile de interese. Guvernul este, astfel, legat de maini si de picioare fiind transformat, asa cum anunta seful Senatului cu ceva timp in urma, intr-o anexa decorativa a Parlamentului pana la alegerile parlamentare din toamna.

 

 

Dupa ce Senatul a respins marti, in premiera, proiectul de lege de de abilitare a Guvernului de a emite ordonante pe perioada vacantei parlamentare, Camera Deputatilor, in calitate de camera decizionala, a decis adoptarea proiectului, pe care insa l-au modificat substantial. Astfel, in Comisia Juridica au fost eliminate în totalitate capitole referitoare la justiţie, cultură şi administrarea patrimoniului protocolului de stat.

 

 

În schimb, Comisia juridică a adoptat amendamentele prin care Guvernul va putea emite ordonanţe privind rectificarea bugetară pe anul 2016, completarea OUG 40/2015 privind gestionarea financiară a fondurilor europene pentru perioada de programare 2014 - 2020, potrivit Agerpres.

 

 

Guvernul va putea emite ordonanţe pentru unele măsuri de reorganizare a CNADNR, înfiinţarea Companiei Naţionale de Investiţii Rutiere, precum şi unele măsuri în domeniul transporturilor. La capitolul Sănătate, Executivul va putea emite ordonanţe pentru acordarea de servicii medicale unor categorii de persoane.

 

 

Proiectul prevedea că principalele domenii de abilitare a Guvernului de a emite ordonanţe în vacanţa parlamentară sunt finanţe publice şi economie, dezvoltare regională şi administraţie publică, sănătate, afaceri interne, justiţie, cultură, fonduri europene, agricultură şi dezvoltare rurală, transporturi, comunicaţii şi societate informaţională.

 

***

 

Senatul este prima camera sesizata, Camera Deputatilor este decizionala, informeaza Hotnews.

 

La dezbateri, senatorul PSD Serban Nicolae a anuntat ca grupul PSD voteaza impotriva, aratand ca este in interesul Romaniei si al cetatenilor ca acest Guvern sa administreze numai chestiunile curente.

 

"E adevarat ca nu a existat un precedent de a respinge ca Guvernul sa emita ordonante in vacanta parlamentara, dar nu am avut un Guvern atat de prost. In principiu, nu avem a da socoteala adversarilor nostri pentru votul nostru. Grupul PSD va vota impotriva proiectului de lege, este in interesul Romaniei, al romanilor ca acest Guvern sa exercite numai chestiunile curente", a spus Nicolae, potrivit Agerpres.

 

Senatorul PNL Puiu Hasotti a aratat ca nu s-a intamplat niciodata sa fie respinsa solicitarea Guvernului de a emite ordonante in vacanta parlamentara.

 

"Nu o data in decursul anilor s-a votat in favoarea emiterii chiar la guverne care erau minoritare. Este vorba de a da un vot de a guverna in vacanta parlamentara. Fac apel la dumneavoastra sa dam dovada de normalitate", a afirmat Hasotti.

 

Senatorul ALDE Cristiana Anghel a sustinut ca Guvernul doreste sa emita ordonante in prea multe domenii, aratand ca, daca premierul doreste, in vara sa cheme parlamentarii.

 

Acest vot vine dupa ce chiar presedintele Senatului, Calin Popescu Tariceanu, liderul ALDE, a anuntat ca, desi majoritatea PSD-UNPR-ALDE a decis sa nu depuna motiune de cenzura, va limita puterile Guvernului condus de Dacian Ciolos.

 

"Vom restrange la maximum posibilitatea guvernului de a legifera prin Ordonante de Urgenta in perioada vacantei. Nu ii putem da mana libera" guvernului, a spus Tariceanu saptamana trecuta, la sediul PSD.

 

 

vezi textul legii AICI

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

CELE MAI CITITE

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2019 Revista 22