Pe aceeași temă
Guvernul a aprobat planul de vanzare pe Bursa de Valori din Bucuresti (BVB) a unor pachete minoritare de actiuni la patru campioni energetici nationali, Petrom, Transelectrica, Transgaz si Romgaz. Primele trei companii sunt deja listate pe Bursaproprietarul stat urmand sa deruleze oferte publice de vanzare. Statul va renunta la o un pachet de 9,84% din actiunile sale de la Petrom, pastrandu-si totusi 8,8% din capital, cu scopul de a-l imprastia salariatilor companiei, pentru a respecta prevederile controversatei legi de privatizare a Petrom. In rest statul va vinde pachete de cate 15% din actiunile celorlalte trei companii energetice.
Producatorul national de gaze naturale, Romgaz Medias, nu este inca listat la Bursa si ca atare proprietarul,Ministerul Economiei, va derula o oferta publica initiala (IPO).
Ofertele publice de vanzare vor fi coordonate de companii financiare specializate, care vor fi selectate prin licitatie, in functie de criterii de calitate si de cost ale serviciilor.
Initiativa guvernului pare sa fi fost stimulata de aprobarea Fondului Monetar International (FMI), care a recomandat revitalizarea programelor de privatizare, insa si inchiderea unor companii ale statului care afiseaza constant pierderi.
OMV Petrom intentioneaza sa-si majoreze capitalul social cu o suma care ar putea atinge 600 milioane de euro, insa a amanat operatiunea pana cand statul va lamuri chestiunea vanzarii unei parti a detinerii sale. Petrom este controlata de grupul austriac OMV, care detine pachetul majoritar de actiuni, de 51%, are ca actionari semnificativi Fondul Proprietatea cu 20% si, deocamdata, Ministerul Economiei cu 20,64%. Restul actiunilor Petrom sunt listate la Bursa. Petrom a afisat astazi o crestere spectaculoasa a profitului net in prima jumatate a acestui an, de 4,6 ori comparativ cu primul semestru al anului trecut. Astfel profitul dupa impozitare obtinut de Petrom a depasit 1,5 miliarde de lei (368,3 milioane de euro), stimulat de cresterea vanzarilor de carburanti Oficialii Ministerului Economiei au lasat sa se inteleaga ca statul nu poate participa in acest moment la majorarea capitalului Petrom, pentru a-si mentine intacta detinerea, din cauza constrangerilor legate de deficitul bugetar.