Guvernul oprește robinetul pentru baronii PSD și detașările de pile și relații la stat

Dora Vulcan | 12.12.2019

Bugetul Ministerul Dezvoltării va fi redus de la 9,1 miliarde la 5 miliarde în 2020, consecința fiind scăderea, cu circa 2 miliarde a bugetului PNDL.

Pe aceeași temă

Astfel, vor fi tăiate 4,56 miliarde de lei (aproape un miliard de euro) de la capitolul ”Transferuri între unități ale administrației publice” din bugetul Ministerului Dezvoltării, pentru PNDL, cu o economie de circa 0,5% din PIB.

Strategia fiscal-bugetară trimisă de guvernul Orban la Parlament și care însoțește proiectul Legii plafoanelor aarată că Executivul va ”reorienta cheltuielile de investiții publice în vederea realizării unei treceri treptate de la investițiile finanțate integral din surse național la investiții cofinanțate din fonduri europene”.

Astfel, guvernul Orban va scădea simțitor finanțarea investițiilor din bani de la bugetul statului (PNDL-ul actual) și va stimula atragerea de fonduri europene pentru realizarea acestor investiții.

PNDL a fost folosit constant în ultimii ani de PSD pentru răsplătirea baronilor locali sau pedepsirea primarilor de la alte partide, văduviți de aceste finanțări acordate arbitrar. De altfel, documentul prezentat de guvern arată creșterea alocărilor prin PNDL de la 2,7 miliarde lei în 2017 la 4,6 miliarde lei în 2018 și 7,06 miliarde lei în 2019, scrie G4media.

Guvernul Orban pregătește un proiect de Ordonanță de urgență prin care să elimine unele distorsiuni din economie introduse de guvernele PSD. Dacă va fi adoptată, OUG va desființa de facto Fondul de Dezvoltare și Investiții, programul de modernizare a stațiunilor balneare (ambele inițiate de Liviu Dragnea și Darius Vîlcov) și va stopa proiectul grădinițelor private finanțate de stat (program dedicat lui Ion Țiriac), potrivit surselor G4Media.ro.

De asemenea, actul legislativ va stopa detașările din mediul privat la stat, un fenomen de proporții în perioada guvernării PSD, care în acest mod a umplut ministerele și agențiile guvernamentale cu pile și rude.

De notat că forma proiectului de OUG consultată de G4Media.ro arată că toate aceste detașări încetează chiar la intrarea în vigoare a actului, ceea ce ar putea produce distorsiuni în instituțiile obligate de profilul lor să adopte acest tip de detașare.

Proiectul prevede și faptul că bugetarii care fac ore suplimentare sau lucrează în zilele libere (week-end-uri, sărbători legale) vor putea fi plătiți. Legislația actuală prevede că nu pot primi decât compensații în zile libere.

articolul integral pe G4Media

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22