Guvernul Orban îngheață indemnizația demnitarilor și interzice cumulul pensiei cu salariul prin OUG

Redactia | 06.01.2020

Ordonanța de Urgență vine după ce PSD a atacat la Curtea Constituțională legea privind corectarea OUG 114, a anunțat premierul Ludovic Orban.

Pe aceeași temă

Guvernul a adoptat în ședința de luni o ordonanță de urgență, pentru a asigura intrarea în vigoare a înghețării indemnizației demnitarilor, încetarea detașărilor din mediul privat în zona publică, interzicerea cumulului pensie - salariu în sectorul public și plafonarea punctului de amendă.

Prim-ministrul a afirmat că a luat această decizie după ce PSD a atacat la Curtea Constituțională Legea de corectare a OUG 114, amânând astfel intrarea în vigoarea a acestui act normativ, care prevedea, printre altele:

  • înghețarea în 2020 la nivelul anului 2019 a indemnizației demnitarilor

  • încetarea detașărilor din mediul privat în zona publică

  • interzicerea cumulului pensie - salariu în sector public

  • plafonarea punctului de amendă la nivelul existent anterior, fără a ține cont de creșterea salariului minim cu 7,2%

  • prorogarea termenului de intrare în vigoare a art 200 din Codul Administrativ privind pensiile speciale pentru primari, președinți de consilii județene

"După cum știți, o serie de măsuri de reformă, o serie de măsuri pe care le considerăm necesare, cum ar fi înghețarea salariilor demnitarilor, prorogarea termenului de intrare în vigoare a pensiilor speciale pentru primari, adică amânarea cu un an de zile (...), interzicerea cumului pensiei cu salariul în sectorul public, o măsură perfect justificată. De asemenea, încetarea detașărilor în instituțiilor publice din afara instituțiilor publice, precticată pe scară largă de guvernările anterioare, plafonarea punctului de amendă care este legat de salariul minim. Sunt și alte măsuri care nu pot intra în vigoare din cauză că PSD a atacat la CCR legea de corectare a OUG 114”, a spus Ludovic Orban, la începutul ședinței de Guvern.

Premierul a anunțat că ordonanța de urgență va cuprinde și anularea taxei de 2% aplicată companiilor din energie.

"În această lege sunt multe prevederi care creează un impact asupra Legii bugetului de stat și Legii bugetului asigurărilor sociale de stat (...) Ca atare, este vitală adoptarea acestor prevederi sub formă de ordonanță de urgență”, a adăugat Orban.

PSD a atacat la CCR legea, pe fond, doar pentru prevederea privind cumulul pensiei cu salariul în sectorul public, dar împiedică astfel intrarea în vigoare a tuturor prevederilor legii, în condițiile în care legea nu poate merge la promulgare până când nu se pronunță Curtea.

În aceste condiții, în ședința de Guvern care va începe luni la ora 16,00 se va dezbate și „cel mai probabil vom adopta o ordonanță, fie de urgență, fie simplă, astfel încât să asigurăm intrarea în vigoare imediată a acestor prevederi din legea privind corectarea OUG 114”, a precizat premierul Orban.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2021 Revista 22