Guvernul pregătește tăierea indemnizațiilor demnitarilor cu 25% și a pensiilor speciale

Laurentiu Gheorghe | 10.04.2020

Inflamarea deficitului bugetar obligă Guvernul să taie adânc din cheltuieli. Conform ultimelor declarații ale premierului și ale surselor politice rectificarea bugetară va aduce și tăieri de venituri.

Pe aceeași temă

Pentru a face față în această perioadă și a menține deficitul la valori acceptabile, premierul și ministrul de Finanțe caută soluții pentru diminuarea cheltuielilor statului fără să afecteze angajații cu salarii mici. Astfel, se pregătește un proiect de ordonanță pentru diminuarea cu 25% a indemnizațiilor demnitarilor, unde sunt incluși guvernanți și parlamentari. Mai sunt vizate și pensiile speciale ale parlamentarilor, care ar putea fi eliminate complet.

Până în prezent presiunea a fost pusă pe sectorul privat al economiei, care a fost puternic lovit de restricțiile de circulație impuse după declararea stării de urgență. Deocamdată, singura măsură luată pentru angajații din sectorul bugetar, alții decât cei aflați în prima linie în lupta anti-coronavirus, care vor intra prin rotație câte 15 zile pe lună în șomaj tehnic, fiind plătiți cu 25% din salariul de bază.

Premierul Ludovic Orban a explicat că măsura şomajului tehnic aplicată în unele sectoare din sistemul de stat generează o economie la buget între 1,2 şi 1,5 miliarde de lei. „Este exact ceea ce am anunţat public, cred că trebuie să fim solidari, cred că trebuie să împărţim greutăţile situaţiei, aşa cum cei din sectorul privat sunt afectaţi, cred că şi sectorul public trebuie să fie solidar, începând cu cei care deţin funcţii de demnitate publică”, a afirmat Ludovic Orban, joi, la TVR.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2021 Revista 22