Hotnews: SUA pregatesc un nou ambasador pentru Bucuresti (surse)

T.d. | 19.03.2015

Pe aceeași temă

Un nou ambasador american va fi trimis in scurt timp la Bucuresti, dupa mai mult de doi ani in care Ambasada SUA a fost condusa de interimari. Potrivit unor surse politice citate de Hotnews, o numire in acest sens va fi facuta in curand, fara sa fie clar despre cine este vorba.

Procedurile puncteaza faptul ca noul diplomat american trebuie sa treaca prin audieri in Congresul SUA.

Ultimul ambasador cu mandat complet la Bucuresti a fost Mark Gitenstein, care si-a incheiat mandatul in decembrie 2012, dupa care misiunea diplomatica a fost condusa interimari: Duane Butcher si acum Dean Thompson. Statelor Unite li s-a reprosat ca nu trimit ambasador intr-una din tarile cu care au parteneriat strategic si intr-un context regional dificil generat de criza ucraineana.

Romania nu este insa singura tara in care Statele Unite nu sunt reprezentate de un ambasador plin, procesul de selectie fiind intarziat din cauza neintelegerilor politice din Congresul American. Potrivit Asociatiei diplomatilor americani, in acest moment SUA nu au ambasador in 17 state sau organizatii supra-statale, printre care si Romania.

Intr-un interviu recent pentru Romania Libera, Dean Thomson a declarat ca Romania va avea din nou ambasador, dar ca nu poate spune exact cand.
 

Fragmentul din interviu:

Dan Turturica: Ce le-ati spune romanilor care cred ca lipsa prelungita a unui ambasador al SUA in Romania este un semn al scaderii interesului administratiei americane fata de tara noastra?

Dean Thompson: Le-as spune ca in prezent exista mare interes fata de Romania, iar el se afla in crestere. Procesul de selectie a unui ambasador are loc la Washington si cred ca oricine va analiza procesul de selectie si numarul de posturi de ambasador vacante, va intelege ca este o chestiune care tine de Washington.

Important este ca in ultimii ani am dezvoltat relatia cu Romania extrem de mult, parteneriatul nostru este mai puternic decat oricand si continua sa evolueze; cautam modalitati de a ne spori activitatea economica si comerciala comuna.

Am lansat recent un nou program numit Antreprenorul lunii, prin care cautam in intreaga tara oameni care isi asuma riscuri, dezvolta afaceri si incearca sa creeze noi locuri de munca.

Sunt extrem de mandru de activitatea desfasurata de colegii mei din Ambasada si apreciez extrem de mult faptul ca guvernul si administratia din Romania s-au angajat sa dezvolte aceasta relatie. Vom avea din nou ambasador. Nu va pot spune exact cand, dar vom continua sa dezvoltam relatia si pana atunci.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2022 Revista 22