Iesirea Greciei din zona euro inseamna oprirea fondurilor UE, avertizeaza presedintele Parlamentului European

T.d. | 21.06.2015

Pe aceeași temă

Presedintele Parlamentului European atrage atentia Greciei ca o eventuala iesire din zona euro ar insemna si o renuntare la subventiile UE catre Atena.

Martin Schulz a transmis mesajul prin intermediul unui interviu care va fi publicat in editia de duminica a Frankfurter Allgemeine Zeitung, potrivit Ziare.com.

"Iata ce nu merge: sa iesi din zona euro, sa nu-ti platesti datoriile, dar sa te astepti ca fondurile sa continua sa aflueze de la bugetul UE", a afirmat presedintele PE.

Totusi, arata sursa citata, Berlinul face toate eforturile pentru a se evita un asemenea scenariu.

Schulz nu este singurul politician european care adopta o retorica transanta fata de Grecia. Presedintele Consiliului European, polonezul Donald Tusk, a spus ca Atena trebuie sa aleaga: oferta creditorilor internationali sau optiunea intrarii in incapacitate de plata.

Tusk a atras atentia asupra timpului scurt ramas in problema greceasca.

„Ne aflăm aproape de punctul în care guvernul Greciei va trebui să aleagă între a accepta ceea ce cred că este o ofertă bună de continuare a sprijinului şi a se îndrepta spre incapacitate de plată. Una peste alta, decizia şi responsabilitatea aparţin doar Greciei. Încă mai este timp, dar numai câteva zile. Să le folosim înţelept”, a spus Donald Tusk.

Economia elena trebuie sa ramburseze catre FMI 1,6 miliarde de euro pana la 30 iunie. Acest lucru ar debloca ultima transa in valoare de 7,2 miliarde de euro, in cadrul actualului plan de asistenta financiara, in valoare totala de 240 de miliarde de euro.

Atena se confrunta cu o datorie totala de 320 de miliarde de euro, dintre care 65% catre state din zona euro si catre FMI.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2020 Revista 22