In timp ce negocierile cu UE stagneaza,Grecia cauta sprijin la Moscova

T.d. | 12.02.2015

Pe aceeași temă

Situatia Greciei in Uniunea Europeana (UE) devine din ce in ce mai complicata, dupa venirea noului Guvern de stanga radicala Syriza. Dincolo de realitatea economica dificila, Atena semnalizeaza o apropiere din ce in ce mai mare de Rusia. Recent, Moscova a exprimat cuvinte de lauda pentru noua diplomatie elena, datorita impotrivirii Greciei fata de politica de sanctiuni dupa se UE impotriva Kremlinului. Repozitionarea externa a peninsulei grecesti se afla in stransa legatura cu turbulentele economice prin care trece tara, iar negocierile cu Bruxellesul in vederea modificarii politicii de austeritate au cunoscut recent un nou esec.

Daca nu a reusit sa ajunga la un acord cu Eurogrupul in privinta restructurarii datoriei publice a tarii, Atena pare sa aiba parte sprijin din Estul indepartat al Europei, de la Moscova.

Intr-o conferinta de presa comuna cu ministrul grec de Externe, Nikos Kotzias, seful diplomatiei ruse, Serghei Lavrov, a declarat intentia Federatiei Ruse de a lua in calcul un ajutor financiar pentru Grecia.

Semnale vin si din China comunista, dupa ce premierul grec Alexis Tsipras a fost sunat miercuri de omologul sau chinez, Li Keqiang, pentru a primi felicitari pentru recentul succes in alegerile parlamentare. Keqiang l-a invitat, de altfel, pe Tsipras in China, potrivit unor surse din Executivul grec, citate de AFP, arata Hotnews.

"Li Keqiang i-a spus lui Alexis Tsipras ca va lucra pentru aprofundarea si extinderea relatiilor istorice dintre cele doua tari". In acest cadru, "a discutat ca o delegatie greaca sa se deplaseze in China pentru a pregati vizita" lui Alexis Tsipras, a adaugat sursa guvernamentala, fara a preciza vreo data.
 

Nou esec in negocieri

Incertitudinea Greciei a fost accentuata de ultimele negocieri cu tarile membre ale zonei Euro, incheiate cu un esec.

Prezent la masa negocierilor, ministrul de finante elen Yanis Varoufakis “a sustinut esecul memorandumurilor”, considerand ca acordurile incheiate intre Atena si troica (UE-BCE-FMI), ce au furnizat Atenei un imprumut de 240 de miliarde de Euro in schimbul unor politici dure de austeritate si reforme, neproductive si daunatoare economiei tarii.

Acest program ce urmeaza sa se incheie la sfarsitul lunii februarie este contestat de noul Guvern grec care il face responsabil de explozia somajului si saracirea populatiei, in ciuda unei anumite stabilizari a finantelor tarii si chiar daca datoria publica continua sa atinga niveluri record.

Europenii vor sa convinga Atena sa ceara prelungirea programului actual, inainte de a examina solutii pentru reducerea datoriei, care a ajuns la peste 175% din PIB-ul grec. Decizia trebuie luata nu mai tarziu de 16 februarie, la o noua reuniune a zonei Euro, deoarece mai multe parlamente trebuie apoi sa-si dea aprobarea.

Guvernul lui Alexis Tsipras refuza orice prelungire a programului actual si propune un plan alternativ de finantare si reforme.

CITESTE SI:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2020 Revista 22