Inalta Curte il plaseaza pe Darius Valcov in arest la domiciliu. Procurorii au cerut arest pentru 30 de zile. Decizia nu este definitiva

T.d. | 26.03.2015

Pe aceeași temă

Darius Valcov va fi cercetat in arest la domiciliu, a decis joi Inalta Curte. DNA l-a retinut miercuri pe fostul ministru de Finante, intr-un dosar cu presupuse fapte de trafic de influenta din timpul mandatului de primar la Slatina. Procurorii au cerut arest preventiv pentru 30 de zile, dar magistratii au respins aceasta masura. Decizia nu este definitiva.

Darius Valcov a fost retinut, miercuri seara, de procurorii anticoruptie. In cursul zilei, senatorii au aprobat cererea DNA privind retinerea si arestarea sa, ulterior Valcov mergand din nou la DNA.

La cateva ore dupa retinere, Valcov mergea in arestul Politiei Capitalei. Valcov a iesit incatusat din sediu institutiei anticoruptie, spunandu-le jurnalistilor ca “Mergem inainte!”.
 

Licitatii trucate

Concret, procurorii il acuza pe Valcov ca, in timpul mandatului de primar la Slatina, ar fi modificat in mod abuziv caietul de sarcini pentru o licitatie in cadrul proiectului “Extinderea si reabilitarea sistemelor de alimentare cu apa si apa uzata in judetul Olt”. Astfel, ca urmare a acestui fapt, o anumita firma a castigat licitatia.

Anchetatorii sustin ca, in schimbul sprijinului acordat, administratorul in cauza i-ar fi propus lui Valcov 20% din valoarea sumelor incasate din contractele de executie.

CITESTE SI: Averea din seif a lui Darius Valcov: 3 kg de aur, 1,3 milioane de lei, 90.000 de dolari si tablouri. DNA a facut o noua cerere de arestare

Procurorii anticoruptie vorbesc, in acest caz despre o suma de aproximativ 2 milioane de euro, care ar fi fost primita de Darius Valcov.

În urma acceptării propunerii făcute, firma omului de afaceri a câștigat licitațiile organizate în cadrul proiectului „Extinderea și reabilitarea sistemelor de alimentare cu apă și apă uzată în județul Olt”, având ca obiect semnarea contractelor cu Compania De Apă Olt pentru mai multe lucrări.
 

Circuit financiar fictiv

Totodata, DNA sustine ca Valcov a creat impreuna cu Florin Prina, viceprimar la Slatina la acel moment, un circuit financiar fictiv, pentru a masca provenienta banilor.

Anchetatorii arata ca Prina “a hotărât, în scopul disimulării provenienței ilegale a banilor, ca diferențele de bani neonorate să fie plătite către o altă firmă, prin încheierea a trei contracte fictive de furnizare de bunuri/servicii, fără ca această societate să presteze vreun serviciu în virtutea contractelor special încheiate în acest sens”, potrivit unui comunicat DNA.
 

Valcov isi sustine nevinovatia

Darius Valcov nu a recunoscut acuzatiile care i se aduc in dosarul traficului de influenta. Informatia a fost prezentata public de avocata fostului sef de la Finante.

"Noi, apararea am spus ca nu exista un singur lucru care sa aduca suspiciunea ca s-ar fi savarsit o astfel de infractiune", a spus avocata. Inscrisurile prezentate de procurori nu dovedesc o astfel de infractiune, a insistat Furtuna.

Aceasta a respins si acuzatiile ca fostul ministru de Finante ar fi cerut sa fie distruse probe: "Nici denuntatorii nu au spus ca s-ar fi distrus ceva".

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2022 Revista 22