Inca 2.297 de detinuti vor iesi din inchisori ca urmare a legii recursului compensatoriu

E.b. | 18.12.2017

Administraţia Naţională a Penitenciarelor (ANP) a anunţat, luni, că 833 de persoane au fost eliberate din penitenciare la termen, în baza recursului compensatoriu, în timp ce 2.297 de deţinuţi au fost eliberaţi condiţionat.

Pe aceeași temă

 


Legea care prevede acordarea de compensaţii deţinuţilor care au stat în condiţii necorespunzătoare a intrat în vigoare în 19 octombrie.

 

Potrivit ANP, în perioada 19 octombrie - 17 decembrie, din unităţile subordonate Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor au fost puse în libertate, ca urmare a expirării duratei pedepsei în termen, prin acordarea beneficiilor compensatorii prevăzute de Legea 169/2017, 833 de persoane.


De asemenea, a fost admisă, de către instanţele de judecată competente, liberarea condiţionată pentru 2.297 de persoane.


 ANP susţine că  liberarea condiţionată este ”o instituţie complementară regimului executării pedepsei închisorii şi presupune îndeplinirea cumulativă a unor condiţii strict şi limitativ prevăzute de lege”.

 

Liberarea condiţionată se acordă, potrivit procedurii prevăzute în Codul de procedură penală, la cererea persoanei condamnate sau la propunerea comisiei pentru liberare condiţionată.

 

Comisia formulează propuneri de liberare condiţionată a persoanei condamnate, ţinând seama de durata din pedeapsă efectiv executată, antecedente, regimul de executare a pedepsei, conduita persoanei, dar şi alte condiţii specifice.

 

Admiterea liberării condiţionate implică formarea convingerii instanţei cu privire la însuşirea de către persoana condamnată a unui complex de valori sociale necesare subzistenţei în societate, în condiţii de legalitate”, mai spun reprezentanţii ANP.

 

Legea privind recursul compensatoriu a intrat în vigoare în 19 octombrie şi prevede că, pentru fiecare 30 de zile executate în condiţii necorespunzătoare, fiecare deţinut va beneficia de şase zile considerate efectuate.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22