Începe a doua tranșă de consultări cu președintele Iohannis.Cu ce oferte merg partidele la Cotroceni

Redactia | 26.02.2020

Miercuri încep consultările președintelui Iohannis cu partidele parlamentare după decizia CCR care a declarat neconstituțională desemnarea, ca premier, a lui Ludovic Orban.

Pe aceeași temă

PNL - Nu și-a schimbat opțiunea în privința premierului, mandatul delegației care va merge miercuri la Cotroceni fiind de susținere a propunerii pe care o va face președintele Klaus Iohannis.

Europarlamentarul Rareș Bogdan, care va face parte din delegația care merge la consultări - alături de Ludovic Orban, Raluca Turcan și Robert Sighiartău - a declarat pentru HotNews.ro că liberalii au încredere în soluția pe care o va oferi președintele.

Întrebat dacă Ludovic Orban va fi propus din nou premier de liberali, Bogdan a răspuns:

„Opțiunea noastră nu s-a schimbat. Avem încredere totală în soluția președintelui. PNL vrea să guverneze”.

Președintele Klaus Iohannis a chemat miercuri partidele parlamentare la consultări după ce Ludovic Orban și-a depus mandatul de premier desemnat. Într-o declarație marti seară, șeful statului a declarat că Ludovic Orban este prima opțiune de premier după anticipate sau parlamentare la termen. Mai mult el a spus că nu are ce să-i reproșeze acestuia, ba, dimpotrivă, are pentru ce să-l laude.

„Procedura în Parlament nu s-a blocat fiindcă Ludovic Orban a făcut sau nu a făcut ceva anume, fiindcă el a făcut ce trebuie, a întocmit o listă, s-a prezentat în Parlament. Însă întreg blocajul s-a produs din cauza PSD, care mai întâi a tras de timp cu audierile, care altă dată se făceau într-o zi sau într-o zi jumătate, s-au făcut într-o săptămână jumătate. După care termenul la care s-a pus votul pentru învestitura a fost termenul maximal admis în Regulamentul comun al celor două Camere. Deci se vede clar intenția de a bloca acest demers. Deci PSD a încercat să blocheze acest demers parlamentar. Pentru a debloca întregul demers domnul Ludovic Orban și-a depus mandatul de premier desemnat și mergem mai departe. România nu are nevoie de blocaje, România are nevoie să meargă înainte. Sunt suficiente probleme care trebuie rezolvate, nu avem nevoie de astfel de blocaje”, a spus Iohannis.

Până acum în spațiul public s-au vehiculat trei nime de posibili înlocuitori ai lui Orban. Este vorba despre Raluca Turcan, Bogdan Aurescu și Nicolae Ciucă. Acesta din urmă a fost dat ca favorit în cursă, însă, susțin surse liberale, această variantă a picat pentru moment.

PSD - Președintele interimar al PSD, Marcel Ciolacu spune că merge la Cotroceni dar, spre deosebire de data trecută, nu va mai propune niciun nume de premier, după ce președintele „a declinat” oferta PSD și a Pro România care l-au propus pe Remus Pricopie.

De asemenea, PSD nu va susține nicio propunere venită dinspre PNL, nici măcar pe generalul Ciucă, pe care Ciolacu spune că-l apreciază, dar în spatele căruia nu va accepta să se ascundă PNL. Ciolacu spune că PSD ar fi dispus să susțină un guvern de specialiști până la alegerile la termen, în niciun caz unul politic.

ALDE - Nu va prezenta la Cotroceni o propunere de premier, dar va susține ideea unui premier independent, care să administreze țara până la alegeri, a declarat marți Călin Popescu Tăriceanu, președintele ALDE la Digi 24.


Tăriceanu spune că responsabilitatea desemnării unui premier aparține PNL și PSD.

„Vom aștepta propunerea președintelui”, a spus Tăriceanu, care a precizat că partidul său nu-l va vota pe Ludovic Orban în cazul unei noi desemnări.


Tăriceanu a spus că PNL nu a respectat un acord încheiat cu PNL pentru prevenirea migrației parlamentare.

Articolul 12 din acordul cu PNL pentru sprijin parlamentar în vederea învestirii guvernului Orban prevede interzicerea migrației parlamentarilor. ”Nu se mai bucură de încrederea noastră”, a spus Tăriceanu despre Ludovic Orban.Cum se configurează majoritățile

PNL - Vicepremierul interimar Raluca Turcan afirmă că PNL nu va negocia nimic cu PSD în privinţa formării unei majorităţi parlamentare pentru învestirea unui nou guvern.

"Nu vom negocia nimic cu PSD. Dacă PSD intenţionează să fie în continuare toxic şi distructiv, este treaba lui, va plăti electoral. PNL nu doar că şi-a făcut datoria la guvernare, dar a fost în acord cu cele mai multe lucruri bune pe care le aşteptau românii de la un guvern. Practic, în trei luni de guvernare am furnizat cât nu s-a oferit în trei ani, chiar mai mult, în ultimii 30 de ani. De aceea lucrul acesta va trebui spus şi-l vom spune apăsat, răspicat, să se înţeleagă: PSD (...) a blocat în Parlament acţiunile Guvernului, blochează în Parlament şi această procedură de ajungere la alegerile anticipate", a declarat Raluca Turcan, marţi, la B1 TV.

Ea a precizat că liberalii vor avea negocieri cu toate celelalte forţe politice, în afara PSD pentru configurarea unui guvern.

"Vom negocia cu toate celelalte forţe politice, aşa cum am făcut-o şi până acum. (...) PSD singur nu are majoritate în Parlament şi nu văd niciun motiv pentru care ar exista şi cea mai mică discuţie cu PSD. PSD e, pe fond, toxic", a adăugat Turcan.

Ea a susţinut că "oricând există rezerve pentru conturarea unei majorităţi împotriva PSD-ului" şi că un test în această privinţă ar putea fi cel de la votul pentru alegerea preşedintelui Senatului, în condiţiile în care social-democraţii l-au propus pe senatorul Şerban Nicolae - "asasinul de serviciu pentru legislaţia pe justiţie şi controlul politic al justiţiei".

"Ştiţi că urmează alegerile pentru Preşedinţia Senatului, a doua funcţie în statul român, după preşedintele României. Ce a găsit PSD-ul de cuviinţă să ofere românilor şi instituţiilor din România? Pe Şerban Nicolae, un om cu grave probleme de moralitate politică, să nu mai vorbim de carenţele profesionale. Dacă ceilalţi parteneri sau membri ai Parlamentului susţin acest gen de abordare politică şi nu ar fi dispuşi să contureze o altă majoritate, împotriva PSD-ului, iarăşi va fi opţiunea lor politică, pe care o vor deconta electoral. Mi se pare foarte corect să arătăm românilor adevărata faţă a monedei pe care, în momentul de faţă, PSD-ul o pune pe masă, în faţa întregii ţări", a spus Turcan.

Întrebată dacă Ludovic Orban, care şi-a depus mandatul de premier desemnat, va rămâne în continuare premier în funcţie până la validarea unui nou premier, ea a răspuns: "Da, aşa este, întregul guvern rămâne guvern interimar până când va fi învestit un nou guvern".

"Eu simt că trebuie să depăşim un moment care apare ca un blocaj. Nu este unul care să nu fi fost luat în calcul, dar, din nefericire, acţiunile toxice ale PSD-ului au lovit şi s-au concretizat acum şi în această situaţie, în care termenul de 15 zile din Regulamentul comun a fost depăşit. Partea bună este că, în continuare, noi guvernăm şi guvernăm bine, adică avem măsuri pregătite, măsuri pe care le-am luat", a afirmat Turcan, întrebată dacă simte că situaţia va rămâne pe ideea anticipatelor prin noi propuneri de premier care să ducă la un astfel de deznodământ.

PSD - Prin vocea lui Marcel Ciolacu spune că nu va contribui la configurarea niciunui guvern politic, în niciun caz unul venit dinspre PNL și, deși spune că nu se teme de anticipate, ar fi dispus să susțină un guvern de specialiști până la alegerile la termen.

***

Președintele Klaus Iohannis a anunțat miercuri seară că premierul desemnat Ludovic Orban și-a depus mandatul după decizia de marți a CCR, care a declarat neconstituțională desemnarea sa ca premier după demiterea guvernului său prin moțiune de cenzură, pe 5 februarie. Șeful statului a anunțat că va convoca, pentru miercuri, consultări la Cotroceni, care vor începe la ora 16.00, și tot miercuri, în jurul orei 20.00, va veni în fața națiunii pentru a face o declarație prin care va informa ce a discutat și care sunt concluziile sale.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2023 Revista 22