Incidente interetnice româno-maghiare la cimitirul eroilor din Valea Uzului de Ziua Eroilor

Laurentiu Gheorghe | 06.06.2019

Maghiarii au făcut joi un lanț uman în jurul cimitirului din Valea Uzului. Un grup de zeci de români au forțat intrarea. Jandarmii au intervenit pentru a ține cele două grupuri la distanță.

Pe aceeași temă

Atmosferă foarte tensionată la cimitirul din Valea Uzului, unde grupuri de români, veniți în număr foarte mare, au forțat cordonul de jandarmi care îi separau de maghiari. Există îmbrânceli și confruntări la poarta cimitirului între grupurile de români și jandarmi, transmite corespondentul HotNews.ro de la fața locului.

Atmosfera a fost tensionată pe tot parcursul zilei la cimitirul Valea Uzului, a relatat corespondentul HotNews.ro de la fața locului. Maghiarii au format un lanț uman în jurul cimitirului. Românii veniți în număr mare au forțat dispozitivul de jandarmi care despărțea cele două tabere și au reușit să intre în cimitir.

Parte dintre românii care s-au deplasat la cimitir sunt membri ai „Frăției Ortodoxe Sf. Mare Mucenic Gheorghe purtătorul de Biruință”, care au fost și organizatorii evenimentului autorizat de Primăria Dărmănești, cinstirea eroilor neamului prin depuneri de jerbe și coroane, slujbe religioase. Organizația creștină se autodefinește ca una care apără valorile religioase, de Neam și Țară având binecuvântarea Sf. Părinte Justin Pârvu, fost deținut politic.

Au fost prezenți și membri ai organizației „Noua Dreaptă”, care și-a invitat simpatizanții să participe printr-un comunicat de presă.

După ce maghiarii au părăsit zona cimitirului sub protecția jandarmilor, preoții ortodocși au ținut slujba de comemorare a eroilor.

Miercuri, vicepremierul Ungariei, Semjen Zsolt, a vizitat cimitirul de la Valea Uzului, alături de reprezentanți ai UDMR, ceea ce a tensionat și mai mult situația.

Jandarmeria: Nu au existat violențe

Jandarmeria Română transmite, joi seară, referitor la incidentele petrecute la Cimitirul Valea Uzului, că nu au existat violențe între participanți sau între participanți și forțele de ordine, și nici nu au fost observate distrugerea unor cruci, dar că vor face verificări suplimentare pentru a constata eventualele daune.

„Pe timpul desfășurării evenimentului nu au existat violențe între participanți sau între participanți și forțele de ordine. În legătură cu informațiile apărute în spațiul public privind distrugerea unor cruci, din primele constatări nu au fost observate astfel de elemente, dar vor fi desfășurate activități specifice de către organele competente pentru cercetarea la fața locului a tuturor aspectelor", se arată într-un comunicat al Jandarmeriei, citat de Mediafax.

UDMR: „A fost ceva de nedescris în cuvinte”

„La Valea Uzului a fost ceva de nedescris în cuvinte, au venit sute de români, foarte mulți ultrași de la galerii de fotbal la înaintare, jandarmii le-au ținut piept cât au putut. Au intrat pe lateral în cimitir, au rupt poarta de lemn de la intrare cu pumnii și picioarele, au aruncat cu pietre și noroi spre maghiarii care stăteam în lanțul uman, au sărit pe cruci. Din fericire nu au fost persoane rănite, pentru că în momentul în care conflictul s-a radicalizat, am decis să ne retragem pentru ca nimeni să nu pățească nimic. Românii au ocupat cimitirul”, a spus Liderul grupului UDMR din Camera Deputaților, Korodi Attila conform Mediafax.

Potrivit UDMR, principala vină pentru situația creată o are Ministerul Apărării Naționale care nu a intervenit și nu a luat măsurile care se impuneau.

Context:

Două evenimente comemorative, unul organizat de români, altul de maghiari, au tensionat situația din Valea Uzului. Organizația Frăția Ortodoxă Sf Mare Muncenic Gheorghe a organizat joi, între orele 17 și 20, manifestări religioase, depuneri de jerbe și coroane dedicate Zilei Eroilor Neamului. Pe de altă parte, grupuri politice și consilieri județeni din CJ Covasna au programat și ei comemorarea eroii maghiari căzuți în timpul și înmormântați în cimitirul din Valea Uzului.

Consiliul Județean Harghita a cerut însă revocarea adunării aprobate de Primăria Dărmănești și să revoce avizul favorabil acordat manifestărilor organizate de români cu ocazia Zilei Eroilor deoarece a fost emis ilegal „cu încălcarea crasă a prevederilor legale referitoare la competența teritorială a UAT Dărmănești”.

CJ Harghita susține că localitatea Valea Uzului se află din punct de vedere administrativ în județul Harghita, a comunei Sânmartin.

”Pentru aceste motive de fapt și de drept, UAT Dărmănești nu avea competența legală să avizeze manifestări/ evenimente ce se situează pe raza teritorială a județului Harghita și a comunei Sânmartin”, se mai arată în adresă.

CJ Harghita atrage atenția că evenimentul ”poate atrage răspunderea contravențională, civilă sau penală atât a organizatorilor (…) cât și a comisiei din cadrul Consiliului Local al Orașului Dărmănești, care cu depășirea atribuțiilor au contribuit la avizarea vădit nelegală a organizării acestuia”.

CJ Harghita mai arată că nelegalitatea hotărârii CL din 29 martie 2019, privind introducerea imobilului – Cimitirul Eroilor din Valea Uzului în inventarul bunurilor ce alcătuiesc domeniul public al orașului Dărmănești, a fost constatată inclusiv de Instituția Prefectului – Județul Bacău.

CJ Harghita avertizează că „grupurile politice, consilieri județeni din cadrul Consiliului Județean Covasna au solicitat și au primit aviz de la CJ Harghita și comuna Sânmartin pentru data de 6 iunie 2019, începând cu ora 16.00 pentru o comemorare pașnică a eroilor căzuți și înmormântați în cimitirul din Valea Uzului” și conchide că, potrivit legii adunărilor publice, „este interzis desfășurarea simultană a două sau mai multe adunări publice”.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2021 Revista 22