Înfruntare Lazăr-Toader la audierile din CSM, care a dat aviz negativ revocării

Redactia | 19.11.2018

Procurorii din CSM l-au audiat luni pe procurorul general Augustin Lazăr, după ce ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a declanşat procedura de revocare a acestuia.

Pe aceeași temă

Cronologia audierilr - LIVE text (ziare.com)

UPDATE CSM a dat aviz negativ revocării lui Augustin Lazar

12:48 - Sedinta s-a incheiat, urmeaza ca membrii Sectiei de Procurori a CSM sa dezbata si sa isi anunte decizia. Avizul este unul consultativ.

12:43 - Codrut Olaru ii intrerupe: "Vrem si noi, ceilalti, sa punem intrebari".

Toader e intrebat cine a verificat eficienta si activitatea manageriala a procurorului general si daca evaluarea s-a facut respectand legea.

"Eram aici, in prezenta dvs, la momentul altei evaluari, si va spuneam, sa nu va suparati nici acum, sa nu confundam pe cine evaluam. Eu, ca ministru, v-am pus la dispozitie un raport. Dvs aveti de intervievat pe procurorul general. Eu puteam si sa nu vin. Eu v-am dat un document", s-a dezlantuit Toader.

Un alt membru i se adreseaza tot lui Toader, insa acesta i-o taie scrut: "Deci nu mai intrebati ministrul". Totusi insista, intreband daca a luat in considerare recomandarea MCV, care cere suspendarea tuturor procedurilor de numire si revocare a procurorilor-sefi.

"Chiar am banuit ca ati fost atent, dar banuiesc ca nu", ii raspunde acid Toader.

E randul lui Codrut Olaru sa ia cuvantul, dar anunta ca isi va spune parerea in aviz.

Toader il intreaba daca la dosar a avut doar cererea si CV-ului sau a mai depus si alte documente.

"Nu se pune problema sa raspund, nu face obiectul de azi", a raspuns Olaru. Toader da o replica amenintatoare: "Am dosarul la Minister".

12:42 - Augustin Lazar ii da explicatii lui Toader: "Sa spun oamenilor care au stat in puscarii de ce au stat? Uitati care e chestiunea, nu procurorul general i-a condamnat si exista cai legale pentru oamenii care simt ca au fost prejudiciati intrun mod sau altul.

"Dar i-ati trimit in judecata nvinovati", sustine Toader, fara a da un singur exemplu macar.

"N-as vrea sa starui pe aceasta idee, ca nu sunt in campanie electorala. Nu pot sa va spun cum au instrumentat colegii anchetele pentru ca sunt independenti. Nu e corect sa intru intr-o ancheta".

12:38 - Toader ii da replica si i se adreseaza in continuare cu "dle general".

"Ati evitat, doar intr-o singura fraza ati vorbit de decizia CCR, dar folositi niste sintagme care credeti ca impresioneaza - 'avem o cultura institutionala' si 'loialitate de colaborare'. Suntem in secolul 21, dar spuneti dvs oamenilor, romanilor care au stat luni sau ani in puscarii si dupa aia monstruos li s-a spus fapta nu exista sau nu are elementele unei infractiuni. Ce ii spuneti dvs uui om care a stat 3 ani sau 2 ani sau o saptamana si apoi domne ne pare rau?.

Rapoertul se refera la managementul prcurorului general, n-am exprimat neincredere in sistemul judiciar, ci in modul in care dvs va exercitati prerogativele. Ati zis de 10 august, dar n-ati spus simplu sa inteleaga toata lumea daca e adevarat ca ati delegat oameni de la unitatea de unde a plecat dosarul? Spuneti ca nu am facut un raport stiintific: noi nu suntem aici instiinta, e am evaluat faptele dvs, cum sunt in opinia mea, evident. Sa le inteleaga romanii care ne urmaresc.

Pana la urma ma bucur ca am incheiat aceasta dezbatere. Am urmarit cum v-ati inrosit progresiv si va tremura vocea si am zis Doamne-Dumnezeule, sper sa se opreasca la timp sa nu i se faca rau.

12:27 - Lazar incheie: "Eu zic ca am dat raspunsurile potrivite si am aratat ca aceste raspunsuri puteam sa i le dau si dlui ministru daca ar fi existat o minima disponibilitate. Eu doresc sa va asigur ca Ministerul Public este nu asa cum s-a prezentat aici, ci o institutie la nivelul unor standarde europene, asa cum suntem reflectati in documentele europene si avem capacitatea de a apara ordinea de drept. Daca dlul ministru ne-ar fi cerut i-am fi putut prezenta proiectul pe care il avem de doi ani de zile. (..)

Ministerul Public are cateva proiecte care sunt de referinta, si alte ministere s-au inspirat din unele proiecte ale noastre. Este important sa stim cum stam cu coruptia, cu conflictele de interese, faptele de abuz in serviciu. Am facut studii si i le-am trimis si dlui ministru si privind impactul pe care le-ar avea modificarile de lege.

Ceea ce este absolut socant, situatia cu care ne lovim, e urmatoarea: noua ni se reproseaza ca am exprimat un punct de vedere institutional, dar acest punct de vedere l-am exprimat fie ca rezultat al atributiilor noastre de a prezenta ministrului starea criminalitatii in anumit domeniu, fie ca rezultat al cererilor pe care comisiile din parlament ni le-au facut. Asta e hilar.

Eu zic ca totusi in Romania exista inca libertatea de exprimare si sa urmarim cu foarte multa atentia acest drept pe care romanii l-au castigat. Atat timp cat eu sunt profesionist intr-un domeniu voi avea intotdeauna curaj sa spun. Acest lucru e de bun simt intr-o Romanie a Uniunii Europene.

Eu nu as vrea nici dlul ministru sa ramana cu impresia ca am ceva cu domnia sa, ma aflu intr-o pozitie inedita vizavi de profesorul Toader pe care l-am aprecia pozitiv cand a fost numit. Dar nu e de datoria procurorului general sa aplaude tot ce spune Ministrul Justitiei sau politicienii.

E deranjat de presiunea domniei sale de a conduce intr-un anume fel Ministerul Public. Ministerul Public nu mai e vechea procuratura".

12:25 - "Ce ar trebui sa faca ministrul dupa ce a avut o ingerinta atat de nepermisa? Ministrul nu are niciun fel de atributii sa se comporte ca o instanta de control judiciar", acuza Lazar, amintind ca Toader a verificat modul in care a fost preluat de catre Parchetul General a dosarului privind violentele din 10 august.

"Si a fost preluat legal?", intrerupe Toader.

Lazar ii raspunde ca asta va stabili o instanta judiciara, in niciun caz ministrul Justitiei.

12:22 - Lazar arata ca Toader nu i-a acordat drepturi fundamentale - prezumptia de nevinovatie si dreptul la aparare -, si nu a putut sa ii raspunda la chestiunile din evaluare inainte ca ministrul sa ceara revocarea.

"De exemplu eu cu usurinta puteam sa clarific daca e ordonanta mea sau a procurorului ierarhic superior la momentul acela", spune Lazar.

12:09 - Lazar se apara aratand ca in raport Toader a inclus acuzatii neadevarate, cum ar fi aceea ca a inclus in dosarul de candidatura o ordonanta de clasare a unui dosar al presedintelui Iohannis. Amintim ca dupa ce Toader a prezentat evaluarea pe 24 octombrie, a iesit la iveala ca acea ordonanta era semnata de un alt procuror al carui nume era tot Lazar.

"As dori sa va marturisesc ca am ales armele dreptului, pentru ca si in Romania exista Justitie, si ma simt foarte trist sa aflu ca orice chestiune as intreprinde exista o mare banuiala de o mare conspiratie care ar putea fi pusa la punct acolo.

Nu ma asteptam de la ministrul de Justitie al tarii mele, cu atat mai putin cu cat e profesor universitar si ma asteptam la o conduita decenta.

Ministerul Public se afla in mileniul 3, secoulul 21. Exista rapoarte MCV, rapoarte GREC, rapoarte CEDO si in toate se romoveaza ideea independentei profesionale a procurorului. Dlul ministru ne duce cu zeci de ani in urma si ne sugereaza ca procurorul ar trebui sa mearga sa ia lumina de la Ministerul Justitiei.

Suntem totusi in mileniul 3, eu ma indoiesc ca acest punct de vedere pe care il promoveaza dlul ministru si imi este mie atribuit ca un defect, opusul acestui punct de vedere, ar putea avea succes.

As dori, cu referire la propunerea de revocare, pentru a scurta prezentare, nu am nevoie sa fac un eseu, am prezentat documentul scris. Solicit sectiei pentru procurori a CSM emiterea unui aviz negativ, propunerea e nelegala, raportul de evaluare si propunerea sunt vadit nelegale si motivele sunt nelegale si netemeinice.

Propunerea de revocare e vadit nelegala pentru ca ministru si-a arogat in mod abuziv competenta de a evalua procurorul general, a invocat motive prin care si-a depasit atributiile legale si a incalcat dreptul la aparare".

Lazar continua sa prezinte procedura legala prin care se face evaluarea procurorului general.

12:01 - Augustin Lazar ii da replica lui Toader si ii ataca raportul slab.

ADVERTISING

"Ma asteptam de la un profesor universitar sa vedem rigoare stiintifica, sa vedem un document impartial si sobru. E un document de evaluare, nu un eseu cu accente polemice si de pamflet.

Ce m-a impresionat pe mine a fost capacitatea de insinuare. Acest document pe care eu il consider un eseu critic a fost completat oral intr-o maniera formidabila, ca daca era numai scris, era mai simplu, mai concis. Dar dlul ministru ce face cand prezinta acest eseu? O multime de insinuari la adresa numirii procurorului general, procedurii de numire, evaluarii, lasand sa se intelegea ca peste tot avem de a face cu o conspiratie formidabila", acuza Lazar, care spune ca nu se indoieste ca Toader imbratiseaza punctul de vedere al liderilor coalitiei de guvernare.

12:00 - Toader incheie dupa o ora: "Astazi declar in continuare ca pentru aceste acte si fapte grave de netolerat intr-un stat de drept, continui procedura de revocare din functie a procurorului general al Romaniei.

Stiu ca am vorbit mai mult, dar vorbim de 2 ani de zile. Sigur ca procurorul general trage de timp, poate iese la pensie procuror general, dar e o activitae de lunga durata, cu consecinte nefaste pentru cei care au 'beneficiat' de astfel de tratamente direct sau indirect din partea procurorului general".

11:57 - Toader se apropie de final, vorbeste iar de semnarea protocoalelor: "ca ati semnat-o este una, dar sa spuneti la scurt timp ca nu exista asa ceva inteleg cel mult printr-o atitudine de maxima detasare si incredrea faptului ca nu se va cunoaste adevarul. Sunt curios ce va spune CCR cu privire la existenta acestor protocoale. Daca nu cumva autorii si-au arogat competeneta de a legifera pe langa Codul de Procedura Penala".

11:51 - Toader il ataca pe Lazar pentru "criticarea cu orice pret a activitatii altor autoritati, a deciziilor CCR, a unor solutii legislative chiar daca au fost validate de CCR".

Si criticile la adresa Sectiei de investigare a magistratilor, care apare ca semnal de alarma si in rapoartele institutiilor europene, l-au deranjat pe Toader.

"Nu v-am inteles nici ca om, nici ca jurist, nici ca procuror general cand ati criticat infiinatrea sectiei de investigare a magistratilor", spune Toader, si il acuza pe Lazar ca din cauza lui a trebuit Guvernul sa dea Ordonanta de Urgenta si ca blocheaza si acum functionarea optima a sectiei.

11:42 - "Rechizitoriul" lui Toader cotinua cu acuzatia ca a vorbit in spatiul public despre "inculpati de rang inalt" si ca nu a respectat, astfel, prezumptia de nevinovatie.

"Ati vazut ca cineva a zis 'niste penali' (Klaus Iohannis, n.red), dvs., fiind specialist al dreptului, ati ridicat nivelul de abordare si ati spus in spatiul public 'inculpati de rang inalt'", acuza Toader.

11:39 - Ministrul Justitiei il acuza mai departe pe Lazar ca si-a delegat atributii.

"Va place functia de general, dar ati delegat foarte multe atributii de serviciu, fara sa le exercitati. In planificarea activitatilor dvs nu e trecuta si aprobarile alea (sic!) pe mandate de siguranta nationala, in care nu stiu daca ati semnat vreunul, ati lasat pe unul sau pe altul desi era si este atributia dvs", spune Toader.

11:36 - Toader insista si la CSM pe supararea sa ca Lazar a laudat activitatea DNA si a Laurei Codruta Kovesi.

"Desi procurorul general, seful procurorului sef de la DNA, vede ca subordonatul lui s-a aflat de 3 ori in conflict de natura constitutionala, nu l-a facut sa intrebe cum stati cu activitatea, n-a dispus nicio evaluare, dimpotriva, prin declaratii publice, a aratat ca la DNA e unitate de elita, avem succese si putem exprorta experienta", spune Toader pe un ton acuzator.

Abia a ajuns la al 5-lea punct din cele 20.

11:27 - Toader a ajuns, dupa aproape jumatate de ora, abia la prezentarea celor 20 de "capete de acuzare".

11:24 - Toader continua sa atace procurorii CSM, insinuand ca au "inchis ochii" si in trecut la declaratii ale procurorului general si chiar ca nu cunosc Constitutia si deciziile CCR.

11:16 - Intr-un final, Toader incepe sa citeasca din raport, indicand legislatia in baza careia a cerut revocarea lui Lazar.

Continua cu "evaluarea" din 2017, facuta la pachet cu cea a Laurei Codruta Kovesi.

Toader cere revocarea lui Augustin Lazar. 20 de capete de acuzare, multe copy-paste de la Kovesi

"Personal n-am nimic cu dlul Lazar, dar personal sunt convins ca nu isi are locul ca procuror general, pentru ca traim in alta etapa, in alta paradigma. Nu e asta concluzia, concluzia o spun la urma", a spus Toader.

Presupunem ca ministrul Justitiei a vrut sa spuna a doua oara institutional, insa a spus tot personal.

11:09 - Toader incepe pledoaria prin a acuza CSM ca deja are o parere formata.

"Eu chiar nu crede ceea ce se spune, ca la nivelul CSM deja s-a format o echipa tanara care lucreaza la un aviz negativ".

Toader continua sa acuze procurorii CSM ca au amanat intentionat audierea lui Lazar. Olaru il contrazice.

"Sunt convins de interes si de obiectivitate", raspunde ironic Toader.

11:07 - Toader e rugat sa prezinte motivele pentru care cere revocarea lui Lazar.

"Rugamintea mea ar fi sa stabiliti un interval de timp pe care il am la dispozitie, raportul are 63 de pagini si voi incerca sa ma incadrez", a ceurt ministrul Justitiei.

"Cred ca maturitatea institutionala si personala a tuturor celor din sala ne impune fiecaruia dintre noi o limita de timp in care sa ne intindem", i-a raspuns Codrut Olaru, seful sectiei de procurori a CSM.

11:01 - A inceput sedinta. Participa si ministrul Justitiei, Tudorel Toader. Presedintele Sectiei de Procurori din CSM Codrut Olaru prezinta ordinea de zi, respectiv audierea lui Lazar in vederea unei decizii privind avizul pe cererea de revocare.

Toader are o prima interventie si ii cere lui Olaru sa precizeze ca avizul e dat "conform prevederilor legale".

***

După audiere, secția de procurori a CSM va trebui să formuleze un aviz la cererea de revocare a ministrului, după ce a amânat audierea din 13 noiembrie.

CSM a amânat audierea pe motiv că așa a fost solicitat de ministrul Justiției dar și de procurorul general.

Ulterior, ministrul Justiţiei a scris pe Facebook că nu el ci procurorul general Augustin Lazăr este cel care ar fi solicitat amânarea audierii.

Procedura de revocare a procurorului general Augustin Lazăr a fost declanşată de ministrul Tudorel Toader pe 24 octombrie.

La rândul său, Augustin Lazăr, a depus la Curtea de Apel Alba, o cerere de suspendare a procedurii de revocare din funcţie declanşată de ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, judecarea cererii fiind programată pentru 20 noiembrie.

Augustin Lazăr s-a referit în mod repetat la raportul ministrului Toader privind revocarea sa ca fiind o „manipulare a opiniei publice”.

Pe 13 noiembrie, Comisia Europeană a cerut României, în raportul anual MCV (Mecanismul de Verificare şi Cooperare în Justiţie) suspendarea imediată a demiterilor şi numirilor în derulare a procurorilor de vârf.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2021 Revista 22