INSP: 16% dintre cazurile confirmate în România de Covid-19 sunt cadre medicale

Laurentiu Gheorghe | 01.04.2020

Institutul Național de Sănătate Publică a calculat că 16% dintre cei depistați pozitiv până duminică sunt cadre medicale, iar 21% sunt cazuri de import, în momentul de față fiind o contagiune comunitară.

Pe aceeași temă

Institutul Național de Sănătate Publică (INSP) a făcut o analiză a cazurilor de coronavirus înregistrate în România până duminică, conform căreia 16% din persoanele depistate cu coronavirus erau din rândul personalului sanitar, ceea ce a dus la răspândirea virusului în comunitate. În același timp, cazurile de import (români sosiți din alte țări) reprezintă 21% și sunt în scădere accentuată, crescând în schimb numărul celor infectați care au fost în contact cu aceștia.

Concluziile studiului realizat de INSP pe cele 1950 de cazuri de Covid-19 raportate până duminică, 29 martie:

  • Scăderea abruptă a ponderii cazurilor de import (românii întorși din străinătate – n.r.) în ultima săptămână

  • Scăderea ponderii cazurilor confirmate în grupele de vârstă 20-39 ani și creșterea ponderii în grupele de vârstă 60-79 ani

  • Deși încă din săptămâna 9-15 martie s-au înregistrat o serie de cazuri confirmate in rândul personalului medical (in București, Suceava si Hunedoara), modul de organizare a activității și protecția personalului medical in unitățile sanitare nu s-a schimbat semnificativ, înregistrându-se o creștere a cazurilor confirmate în rândul personalului medical, aceasta creștere ducând la rândul ei la cazuri de infecție in comunitate

  • În ultima săptămână focarele apărute în unitățile sanitare au generat un volum mai mare de contacți apropiați ce necesita a fi identificați și monitorizați, acest lucru reflectându-se în ponderea foarte mare a cazurilor aflate încă în ancheta (39%).

Sursa: INSP

Potrivit documentului, 47,5% din totalul cazurilor confirmate au fost înregistrate ca urmare a contactului apropiat cu persoane infectate sosite în România sau cu contacții acestora, iar numărul cazurilor de contact este în creștere în fiecare săptămână.

Din totalul de 1.950 de cazuri confirmate in aceasta perioada (până duminică - n.r.), 420 au fost inregistrate la persoane care au revenit in Romania din strainatate, ponderea cazurilor de import pentru intreaga perioada analizata fiind de 21,5%. Cea mai frecventa tara de import a cazurilor ramane Italia, urmata de Spania, Marea Britanie, Franta si Germania.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22