Inspecția Judiciară o sancționează disciplinar pe judecătoarea care l-a achitat pe Vasile Blaga

Laurentiu Gheorghe | 22.05.2019

Inspecția Judiciară a exercitat acțiunea disciplinară față de judecătorul de la Tribunalul București care a întârziat cu peste 18 luni a motivării sentinței de achitare a lui Vasile Blaga.

Pe aceeași temă

În motivarea acţiunii disciplinare s-a reţinut că, la data efectuării cercetării disciplinare, judecătorul mai avea spre motivare 32 de hotărâri în care termenul legal a fost depăşit, dintre care cea mai veche din luna octombrie 2017, cea de achitare a lui Vasile Blaga.

„Inspecţia Judiciară a exercitat acţiunea disciplinară faţă de doamna judecător Cipariu Monica Claudia, de la Tribunalul Bucureşti, pentru neredactarea hotărârilor judecătoreşti din motive imputabile, în termenele prevăzute de lege, abatere disciplinară prevăzută de art. 99 lit. r) teza I din Legea nr. 303/2004 republicată, cu modificările şi completările ulterioare.

Cu referire la dosarul indicat de dumneavoastră (dosarul lui Vasile Blaga – n.r.), vă confirmăm faptul că acesta a făcut obiectul sesizării din oficiu, inspectorii judiciari constatând că termenul legal de motivare a fost depăşit, în acest caz, cu cel puţin 17 luni”, este răspunul IJ la o solicitare de presă.

Judecătoarea Monica Claudia Cipariu – care a decis achitarea lu Blaga și întârzie acum redactarea motivării – a mai fost sancționată disciplinar, în trecut, tot pentru întârzieri în redactarea motivărilor hotărârilor judecătorești.

În 2015, Secția pentru judecători a CSM a dispus excluderea din magistratură a judecătoarei Cipariu pentru întârzierea redactării a 53 de hotărâri judecătorești, dintre care unele mai vechi de 2 ani.

În 2016 însă, Înalta Curte i-a comutat sancțiunea din excludere din profesie în diminuarea salariului cu 20 % timp de 6 luni.

Acum, judecătoarea Cipariu riscă din nou excluderea din magistratură.

Acuzațiile aduse de DNA lui Vasile Blaga în dosarul în care a fost achitat de judecătoarea Cipariu.

Acuzațiile DNA. Potrivit rechizitoriului, fostul lider PDL Vasile Blaga, actual candidat la europarlamentare din partea PNL, este acuzat că a primit o mită de 700.000 de euro ca să îl ajute pe omul de afaceri Horațiu Berdilă de la compania IT Romsys să câștige contracte cu Transelectrica și Transgaz.

Dosarul a fost instrumentat de celebrul fost procuror DNA Mircea Negulescu zis Portocală. Blaga a fost achitat, deși Negulescu a venit cu două denunțuri, al lui Gheorghe Ștefan zis Pinalti și al lui Horațiu Berdilă de la compania IT Romsys.

De altfel, Pinalti a încheiat un acord de recunoaștere a vinovăției și a primit 3 ani de închisoare după ce a recunoscut că a intermediat partea cea mai consistentă, de 500.000 de euro, din mita totală de 700.000 de euro pe care ar fi primit-o Blaga de la Berdilă.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22