Întâlnire decisivă Dăncilă-Tăriceanu. ALDE va anunța dacă mai rămâne la guvernare

Laurentiu Gheorghe | 26.08.2019

Liderii PSD și ALDE, Viorica Dăncilă și Călin Popescu Tăriceanu discută luni de la ora 10:00 viitorul coaliției de guvernare. Ulterior ALDE va decide asupra alianței cu Pro Romania.

Pe aceeași temă

După ședința decisivă a coaliției PSD-ALDE în care este așteptat anunțul privind ieșirea partidului lui Tăriceanu de la guvernare, ALDE și Pro Romania se reunesc separat la nivel de foruri de conducere pentru a stabili o alianță politică și susținerea candidaturii „independentului” Mircea Diaconu la alegerile prezidențiale.

Victor Ponta, liderul Pro Romania, a declarat duminică seară la România TV că el l-ar vota pe Mircea Diaconu, fost europarlamentar ales tot ca independent dar susținut de PSD și de Antena 3. Ponta a refuzat însă să menționeze dacă Diaconu va deveni și candidatul pe care îl va susține partidul său, cu toate că acesta are un mare avantaj față de ceilalți competitori, pentru că nu ar fi „prizonierul partidului”.

De asemenea, tot luni, după ședința coaliției, ALDE se va reuni la Parlament în Biroului Politic Central şi Delegaţiei Permanente Naţionale pentru a decide dacă rămâne la guvernare alături de PSD sau începe o alianță cu Pro România.

Deocamdată șefa PSD nu a spus dacă în partid s-a luat vreo decizie privind viitorul guvernării, însă surse social-democrate spun că nu se va face nicio concesie lui Tăriceanu, mai ales prin prisma scorului de 4% obținut la alegerile europarlamentare din 26 mai.

„Nu am luat în calcul acest lucru (o eventuală plecare a ALDE de la guvernare – n.r.), nu am fost anunțați de către partenerii noștri de coaliție că vor să iasă de la guvernare. De ce facem alt scenariu în condițiile în care suntem încă în coaliție? Astăzi (duminică – n.r.) ne bucurăm de strângerea de semnături, de încurajările oamenilor și acest lucru este foarte important. Pe mine mă interesează nu să mă lupt cu contracandidații mei, ci să fiu cât mai mult între români. Și astăzi la Racșa se întâmplă acest lucru și îmi dă toată energia pentru a merge mai departe”, a mai spus Dăncilă.

Călin Popescu Tăriceanu a declarat, într-un interviu acordat MEDIAFAX, că Guvernul funcționează din inerție și nu vrea să facă parte dintr-un Executiv "impotent". Liderul ALDE a avut, totodată, discuții cu Pro România pentru a forma o alianță. ALDE a solicitat PSD să vină cu un nou program de guvernare și cu o restructurare parlamentară, dar acest lucru a fost respins de Viorica Dăncilă, care a anunțat că va merge pe varianta unei remanieri. Viorica Dăncilă a mai cerut ALDE să își asume responsabilitatea guvernării și să înțeleagă că un partid nu poate să fie și la putere și în Opoziție. De asemenea, liderul PSD a afirmat că dacă nu va găsi consens cu ALDE, va căuta sprijin în alte formațiuni politice, inclusiv în UDMR.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2022 Revista 22