​Intervenție a pompierilor la „Marius Nasta”, după defectarea unui generator. Șoșoacă face scandal

Redactia | 21.02.2021

Un posibil incendiu a fost anunțat duminică seară la Institutul de Pneumoftiziologie „Marius Nasta” din București, zeci de echipe de intervenție fiind mobilizate la fața locului.

Pe aceeași temă

Inspectoratul pentru Situații de Urgență a anunțat ulterior că a fost vorba despre o degajare de fum la un ventilator extern al unitatii mobile de terapie intensivă, din curtea spitalului. Toți cei șapte pacienți din unitatea mobilă ATI, bolnavi de Covid, au fost evacuați și relocaţi în alte secţii ale spitalului, transmite Hotnews.ro.

UPDATE - Senatoarea Diana Șoșoacă a ajuns la Institutul Marius Nasta și, fără mască, a început un scandal caracteristic: I-a pus zeci de întrebări lui Vlad Voiculescu și l-a acuzat de uciderea a 22 de oameni la Institutul Matei Balș.

Vlad Voiculescu a refuzat să dialogheze cu ea, moment în care mai mulți bodyguarzi de la NEI Guard i-au blocat lui Șoșoacă accesul. Șoșoacă nu poartă mască de protecție.

”Eu sunt doamna senator Șoșoacă”, i-a spus directoarei Beatrice Mahler, pe care a început să o interogheze. Mahler i-a explicat pe un ton calm ce s-a întâmplat la Institutul ”Marius Nasta”.

Ulterior, Șoșoacă a făcut un tur al RTV și Antena 3 unde a spus că

UPDATE - Ministrul sănătății Vlad Voiculescu a ajuns la Institutul Marius Nasta si face declarații:

 • Vă putem spune că totul este în regulă. A fost un incident minor, o sperietură mare însă.

 • Viața niciunui pacient nu a fost pusă în pericol. Ei au fost transferați pe alte secții în cadrul Institutului Marius Nasta.

 • Nu a fost vorba de un incendiu, ci despre o degajare de abur sau de fum - asta ne va spune exact specialiștii după ce vor face toate verificările acolo. Dar echipamentul funcționează în continuare.

 • Este vorba despre un echipament exterior spitalului, un TIR care a fost echipat ca unitate mobilă ATI.

 • Verificările la alte spitale, apropo de siguranța la incendiu, sunt deja demarate, încă dinainte de ce s-a întâmplat la Balș, au fost întețite după.

 • Echipamentele de aici au fost verificate acum două luni.

 • Sunt cei care au chemat pompierii, care au spus că li s-a părut că au văzut flacără. De asemenea, avem opinia specialiștilor care au verificat echipamentul și care ne spun că probabil nu a fost flacără. Dar nu vreau să mă pronunț asupra acestui fapt. Nu am avut un incendiu de mari dimensiuni cu siguranță.

UPDATE - Declarații Orlando Şchiopu, inspector şef al ISU Bucureşti-Ilfov:

 • La ora 22.22 am fost anunțati despre un incendiu la o unitate de terapie intensivă mobilă. Ne-am deplasat cu numeroase autospeciale. Primele echipaje au ajuns la ora 22.30. Au constatat că în interiorul unității mobile ATI se aflau șapte pacienți și nu era vorba despre un incendiu, nu se vedea flacără

 • Am procedat în primă fază la evacuarea pacienților, împreună cu dna manager, care a stabilit locul unde să fie transferat fiecare în parte

 • Acum urmează să facem verificările, să vedem dacă într-adevăr a fost fum, dacă a fost abur, dacă a fost flacără sau nu a fost flacără. La prima vedere, după ce am deschis unitatea de climatizare a unității exterioare, am observat că poate să fie și abur, poate să fie și fum, vom verifica în amănunt și vom stabili exact

 • Unitatea mobilă a fost verificată de curând, e folosită din octombrie anul trecut

 • Incendiul a fost anunțat de personalul de spital și dânșii au spus că au văzut flacără

 • Este un echipament care este în folosință, care avea șapte pacienți dintr-un număr de 12 maximum. Orice echipament la un moment dat crea probleme. Aici nu a fost cazul, pentru că noi când am ajuns n-am găsit flacără sau degajări de fum, înăuntru în habitaclu, unde erau pacienții, nu a pătruns nici aburul, nici fumul

 • Vom face verificările începând de mâine împreună cu fima care asigură service-ul. Noi am desfăcut unitatea de climatizare, ne-am uitat, nu se văd cabluri arse, nu s-au văzut probleme deosebite


UPDATE -
Ministrul Vlad Vociulescu a oferit noi detalii într-o intervenție la Antena 3.

„Este vorba despre un TIR, o caravană ATI, care este în curtea spitalului Marius Nasta. De la un generator am înţeles că a ieşit fum, înţeleg că nu a fost în niciun moment foc. Repet, nu există victime, toată lumea este în siguranţă. Toţi pacienţii care erau înăuntru erau neintubaţi. A început deja transferul în secţiile spitalului. Sunt locuri suficiente, nimeni nu a fost rănit (...). Înţeleg că lucrurile sunt din nou funcţionale. Nu a existat foc. Pacienţii sunt transferaţi”, a spus Vlad Voiculescu la Antena 3, citat de Agerpres.

UPDATE - Ministerul Sănătății transmite la rândul său presei că „a fost informat despre un incident la Institutul de Pneumoftiziologie „Marius Nasta” din București.

Din primele informații, este vorba despre un ventilator exterior la unitatea mobilă ATI din exetriorul spitalului la care s-a înregistrat o degajare de fum. În interior se aflau 7 pacienti. Nu sunt victime. Se efectuează evacuarea de siguranță a pacienților. Toți pacienții rămân internați în institut”.


Reprezentanții MS precizează de asemenea că ministrul Sănătății Vlad Voiculescu a ajuns la unitatea sanitară.

Și conducerea Spitalului „Marius Nasta” informează pacienții și aparținătorii că „în această seară a existat un incident la un ventilator dispus in perimetrul exterior al unității mobile ATI”. „Niciun pacient nu a fost rănit în urma acestui incident, iar în prezent pacienți aflați in unitatea mobilă ATI sunt transferați în compartimentul ATI din interior. În prezent suntem la fața locului pentru a evalua situația și a lua măsurile care se impun” - a transmis Beatrice Mahler, managerul Institutului „Marius Nasta”.

UPDATE - „Un generator care a scos fum la un moment dat, nu a fost vorba niciun moment de foc” - a declarat într-o intervenție la Digi24 ministrul Sănătații, Vlad Voiculescu.

„Toti pacientii sunt in regula (...) Nu este nimic care sa ne producă ingrijorare in acest moment”, a mai spus Vlad Voiculescu.

UPDATE - Inspectoratul pentru Situații de Urgență anunță că: „In urma cu scurt timp a fost anuntat faptul ca se degaja fum de la un ventilator exterior al unitatii mobile ATI de la Spitalul Marius Nasta. In interiorul unitatii mobile sunt 7 pacienti (5 dintre acestia fiind intubati), care nu au fost raniti”.


Potrivit ISU, la fața locului intervin 8 autospeciale de stingere și 8 echipaje SMURD.


„In acest moment nu se mai observa degajare de fum si se fac verificari pentru identificarea focarului”, mai spune ISU.

Potrivit sursei citate, cei 7 pacienti vor fi relocati preventiv in cadrul altor sectii din spital.

Unitatea mobilă ATI a fost achiziționată de Departamentul pentru Situatii de Urgenta pentru a gazdui pacienti Covid-19.Potrivit Digi24, IGSU a transmis că este vorba despre „un ventilator extern al unității mobile de terapie intensivă care degajă fum”.


În unitatea mobilă, aflată în curtea spitalului, sunt șapte pacienți, dintre care o parte sunt intubați, mai precizează postul citat.

Zeci de echipaje de salvare sunt mobilizate la fața locului.


Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22