Intrarea României și Bulgariei în Schengen va fi votată în Consiliul UE în luna decembrie

L. G. | 06.10.2022

În luna decembrie, guvernele statelor UE vor vota dacă vor acorda sau nu aderarea României și Bulgariei la spațiul Schengen, după peste 10 ani de amânări, informează Euractiv.

Pe aceeași temă

În 2011, subiectul a fost votat de miniștrii statelor membre, însă aderarea a fost blocată de guvernele olandez și finlandez.

Aderarea la spațiul de călătorie fără pașapoarte Schengen necesită unanimitate de voturi. „Președinția cehă se angajează să facă progrese pentru a permite Bulgariei și României să facă parte pe deplin din spațiul Schengen”, a declarat miercuri ministrul ceh pentru afaceri europene, Mikuláš Bek, în timpul unei dezbateri în Parlamentul European, informează Euractiv.

„Astfel, ne angajăm cu statele membre să pregătim terenul pentru o discuție privind ridicarea controalelor la frontierele interne cu Bulgaria și România. În efortul nostru de a asigura unanimitatea necesară în Consiliu, președinția a facilitat vizitele unor experți în Bulgaria și România pentru săptămâna viitoare, așa cum a efectuat Comisia”, a declarat ministrul.

O majoritate clară a deputaților europeni sprijină ridicarea controalelor la granițele celor două țări și vor vota o rezoluție pe această temă în sesiunea plenară din 17-20 octombrie. Doar grupul Identitate și Democrație (ID) rămâne împotrivă, cu Guido Reil, din partea partidului Alternative für Deutschland, definind România ca fiind „Vestul Sălbatic” din mijlocul Europei și subliniind nivelurile de corupție și crimă organizată din cele două țări.

„Avem două țări membre ale UE care îndeplinesc toate condițiile pentru a adera la acest spațiu. Ele sunt pregătite pentru Schengen, dar așteaptă să primească undă verde din partea Consiliului încă din 2011. 11 ani fără niciun progres. Este pur și simplu inacceptabil”, a declarat președintele Partidului Popular European, Manfred Weber. „Nu există clasa întâi și clasa a doua sau nu există motive obiective pentru a refuza Bulgariei și României acest succes. Au făcut toți pașii necesari și permiteți-mi să îi asigur pe prietenii noștri de la Sofia și București, aveți sprijinul nostru, locul vostru este în Schengen”, a adăugat el.

De asemenea, președintele S&D, Iratxe Garcia Perez, a descris „blocada din Consiliu” drept „discriminatorie”. „Vorbim mult despre solidaritate, însă trebuie să se aplice tuturor. Nu poți cere solidaritate din partea Bulgariei și României când Uniunea Europeană nu își respectă propriile angajamente. Este cea mai bună rețetă pentru a alimenta dezamăgirea față de Europa și sprijinul pentru mesajele populiste antieuropene”, a adăugat ea.

Stânga susține măsura, dar vede un model de schimb între libertatea de circulație și violența împotriva migranților și refugiaților la frontiere. „Cred cu tărie în libera circulație a absolut tuturor, dar mi-e foarte greu să separ extinderea Schengen de violențele care se petrec la marginile Europei. Violențe și abuzuri grotești și spectaculoase, cu viteză, împotriva refugiaților care încearcă să intre în Croația”, a declarat Clare Daly în numele The Left. „Bulgaria și România fac foarte greu să scapi de impresia că UE cere ca aceste țări să demonstreze că nu se vor opri de la nimic pentru a ține migranții afară ca preț pentru libera circulație. UE pare că a dezvoltat obiceiul de a recompensa un comportament îngrozitor cu libera circulație”, a adăugat Daly.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22