Iohannis a refuzat-o pe Shhaideh din motive de securitatea naţională. Dragnea a fost informat

E.b. | 29.12.2016

Președintele Klaus Iohannis le-a trimis o scrisoare liderului PSD Liviu Dragnea și lui Sevil Shhaideh, premierul desmenat de PSD/ALDE, prin care îi informa că o refuză pe fosta ministră a Dezvoltării pentru funcția de premier din motive care țin de securitatea națională, potrivit unor informații de la Cotroceni.

Pe aceeași temă


 

 

În scrisoarea semnată de consilierul juridic al lui Klaus Iohannis, șeful statului și-a motivat refuzul prin „rațiuni de stat”. Mai exact, relația soțului lui Sevil Shhaideh cu regimul de la Damasc, apartenența României la NATO și relația cu Statele Unite au contribuit la decizia președintelui, conform Digi24.ro.

 

După ce PSD a anunțat prima propunere pentru funcția de premier, Rise Project a scris că  Akram Shhaideh, soțul lui Sevil Shhaideh, este susținător al dictatorului sirian Bashar al-Assad, acuzat de comunitatea internațională de crime de război. Pe conturile sale de socializare, Akram Shhaideh, de origine siriană, transmite mesaje pro-Assad, folosește simbolurile loialității față de regimul de la Damasc și critică atât rebelii, cât și liderii arabi și vestici care susțin revoluția siriană

 

Presa internațională a scris despre această propunere că, dacă ar fi acceptată de Klaus Iohannis, ar reprezenta o premieră pentru România, întrucât ea ar deveni prima femeie care să ocupe această funcție. Totuși, presa străină a notat că „nici criteriile demografice, nici calitățile sale nu sunt însă motivul acestei nominalizări”, amintind că președintele Liviu Dragnea, care nu poate ocupa această funcție, a menționat că lui îi va reveni responsabilitatea politică.

 

 

 

O declarație succintă  

 

 

 

Președintele Klaus Iohannis a respins propunerea făcută de Coaliția PSD-ALDE într-o declarație succintă de 55 de secunde și le-a cerut să facă o altă propunere, ceea ce Liviu Dragnea a și făcut. Iohannis a fost aspru criticat, în primul rând la Antena3, pentru că nu și-a motivat decizia. 

 

Ulterior, site-ul Antena3.ro arată că surse din administraţia prezidenţială susţin că Iohannis a refuzat numirea lui Sevil Shhaideh din raţiuni politice, dar şi de securitate. Potrivit acestor informaţii, Klaus Iohannis le-ar fi trimis acesteia, dar şi lui Liviu Dragnea, o scrisoare în care şi-a explicat decizia.


Iniţial, Liviu Dragnea, liderul PSD, şi Călin Popescu Tăriceanu, copreşedintele ALDE, au declarat că preşedintele Iohanis a refuzat-o pe că Shhaideh fără să ofere o explicaţie.

 

 

 

"Nu am primit nimic pe adresa la partid, nici personal"

 

 

 

Mai mult, Liviu Dragnea a sustinut, cu subiect şi predicat, ca n-a primit nici o informatie de la Cotroceni legată de respingera lui Shhaideh.  

 

Nu am primit nimic pe adresa la partid, nici personal. Am Whatsapp si Telegram si Gmail. Nu am primit nimic, sa mi se spuna: "Domnule, vezi că ai înnebunit, vine aici nu ştiu ce structură teroristă”, susţinea, marţi, Liviu Dragnea.  

 

Preşedintele Iohannis a trebuit să ţină cont atât de relaţiile diplomatice ale României cu Siria, cât şi cu aliaţii din NATO. Din acest motiv n-au putut fi comunicate în mod oficial motivele respingerii lui Shhaideh, conform unor surse de la Cotroceni, scrie HotNews.ro.

 

El nu ar fi prezentat public motivele respingerii pentru că nu putea spune “doar jumătate din ce ştie” şi nu ar fi dorit “să-i distrugă viaţa lui Sevil Shhaideh”, conform HotNews.ro.

 

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2020 Revista 22