Iohannis: Dacă se formează o coaliție care îl propune pe Orban, îl accept și îl desemnez

Redactia | 16.12.2020

Președintele Klaus Iohannis așteaptă ca PNL, USR Plus și UDMR să se înțeleagă asupra unui nume de premier și, dacă se va întâmpla acest lucru, el va accepta persoana respectivă.

Pe aceeași temă

Președintele Klaus Iohannis a declarat miercuri că așteaptă ca PNL, USR Plus și UDMR să se înțeleagă asupra unui nume de premier și, dacă se va întâmpla acest lucru, el va accepta persoana respectivă, fie că este Ludovic Orban sau Florin Cîțu.

”Dacă se formează o coaliție care are majoritate în parlament și îl propune pe Orban, îl accept, îl desemnez”, a precizat șeful statului.

”Dacă îmi vin cu o propunere, o voi accepta. Că este Orban, îl accept. Că este Cîțu, îl accept”, a mai spus Iohannis.

Întrebat despre Nicolae Ciucă, posibil premier: ”În plină negociere, dați-mi voie să mă abțin de la sfaturi care nu mi-au fost cerute”.

Chestionat în continuare despre motivul eșecului negocierilor, Klaus Iohannis a răspuns: ” Sincer? Motivul principal e că unii au încercat să negocieze via media, ceea ce nu se face. Negocierea se face în echipe de negociere. Prin astfel de negocieri nu se face decât să scadă încrederea publicului. Ne place sau nu, politicienii conduc țara. Știu cine a făcut această comunicare prin media, dar nu comentez”.

De asemenea, președintele a spus că nu există șanse să avem un guvern instalat până la Crăciun.

”Optimal ar fi să fie instalat noul guvern imediat după Crăciun, dar negocierile sunt negocieri. Nu cred că este bine să îi împingem prea tare de la spate pentru a nu face greșelile care s-au mai făcut la negocieri și apoi să se rupă coaliția”, a subliniat el.

Întrebat despre posibila sa suspendare din funcție, variantă vehiculată de noul partid AUR, Iohannis a replicat: ”Suspendarea e o poveste cam fumată. AUR este o formațiune despre care nu se prea știe ce vrea și ce face în politică”.

”PSD nu negociază cu nici un alt partid, sau nici un alt partid nu negociază cu PSD. PSD a câștigat cele mai multe voturi, dar asta nu înseamnă că pot emite pretenții pentru guvernare. Constituția e foarte clară, un partid are dreptul să formeze guvernul dacă are peste 50% din voturi”, a ținut să precizeze Klaus Iohannis.

Șeful statului a vorbit și despre demisia lui Ludovic Orban din funcția de prim-ministru.

”Un gest corect și absolut onorabil în condițiile în care PNL a sperat să obțină cel mai mare număr de voturi. Mi-a spus înainte să își dea demisia”, a explicat el.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2023 Revista 22