Iohannis, despre autodenunţul lui Ghiţă legat de Kovesi: Este ciudat. Un gest de campanie

E.b. | 27.09.2016

Autodenunţul lui Sebastian Ghiţă privind falsificarea unui raport legat de teza de doctorat a Laurei Codruţa Kovesi este "ciudat", fiind, probabil, un gest de campanie electorală, a declarat, marţi seară, preşedintele Klaus Iohannis.

Pe aceeași temă

 

Preşedintele a precizat  că, dacă se va dovedi a fi mai mult, va avea discuţii cu cei implicaţi şi va decide atunci ce măsuri se impun.

 

"Cei însărcinaţi cu aceste chestiuni să-şi facă treaba. (...) Evident că în măsura în care chestiunea devine de competenţa preşedintelui, voi avea discuţii cu cei care sunt implicaţi", a spus Iohannis, întrebat dacă a avut discuţii cu Laura Codruţa Kovesi pe această temă.

 

El a precizat că autodenunţul lui Ghiţă i se pare "ciudat" şi, întrebat de ce a fost făcut în acest moment, Iohannis a explicat: "Din cauza campaniei electorale"

 

"Sunt alţii plătiţi de statul român să verifice aceste lucruri. Atunci când vom avea o concluzie, atunci putem să o comentăm. Înainte sunt doar discuţii", a completat preşedintele, conform News.ro.

 

Iohannis a fost întrebat şi dacă se impune demisia Laurei Codruţa Kovesi, el spunând că la acest moment este vorba doar despre "un scandal mediatic".

 

"Dacă va fi mai mult, vom discuta mai mult", a adăugat şeful statului.

 

Deputatul Sebastian Ghiţă a depus, marţi, la Parchetul General, un autodenunţ şi a susţinut că, în 2012, pe când făcea parte dintr-o Comisie a Consiliului Naţional de Etică, a falsificat un raport care arăta că teza de doctorat a Laurei Kovesi nu este un plagiat.

 

"Eu şi alţi demnitari am participat la falsificarea raportului. Am date şi informaţii pe care vreau să le aduc la cunoştinţă procurorilor de la Parchetul General. Am făcut acest lucru atunci pentru a o proteja pe Laura Codruţa Kovesi pentru că, în acel moment, cu toţii credeam că face bine României", a spus Sebastian Ghiţă.

 

 

 

 

Deputatul a mai susţinut că actualul procuror şef al DNA a ştiut, la vremea respectivă, de falsificarea raportului privind teza sa de doctorat.

 

"Acea Comisie nu s-a întrunit niciodată. Am luat decizia ca acel raport tehnic să-l schimbăm. Au fost mai multe persoane implicate, comisia tehnică nu s-a întrunit. Laura Kovesi avea cunoştinţă de ceea ce am făcut noi”, a declarat deputatul la intrarea în Parchetul General.

 

Ghiţă a mai spus că raportul final prin care Kovesi a scăpat de suspiciunea de plagiat a fost ”scris în Guvernul României”.

 

Consiliul Naţional de Etică a Cercetării Ştiinţifice, Dezvoltării Tehnologice şi Inovării (CNE) din România este un organism consultativ, fără personalitate juridică, pe lângă autoritatea de stat pentru cercetare - dezvoltare.

 

Experţii tehnici ai Consiliului Naţional de Etică (CNE) au stabilit în iulie 2012 că procurorul general Codruţa Kovesi nu a plagiat în teza de doctorat.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2021 Revista 22