Iohannis, despre criza migrantilor: Suntem solidari. Cotele obligatorii nu sunt solutia

Tudor Despina | 17.09.2015

Romania nu isi va schimba pozitia in ce priveste problema refugiatilor la urmatorul Consiliu Justitie si Afaceri Interne (JAI), a spus joi presedintele Klaus Iohannis.

Pe aceeași temă

 

Am avut informari foarte bune”, a spus presedintele dupa sedinta Consiliului Suprem de Aparare a Tarii.

 

In ce priveste mandatul pe care ministrul de Interne Gabriel Oprea il va sustine la urmatorul Consiliu JAI, Iohannia a vorbit despre ”un mandat foarte asemanator cu precedentul: Romania e solidara cu celelalte state membre UE, dar nu putem considera cotele obligatorii o solutie la problema migratiei”.

 

In ce priveste cotele obligatorii de refugiati, Iohannis a subliniat ca exista posibilitatea ca acestea sa fie aplicate, desi “e un scenariu pe care nu ni-l dorim, care nu cred ca ajuta la rezolvarea problemei refugiatilor, dar este un scenariu posibil, si am discutat ce se poate intampla in acest context”.

 

Iar in caz ca aceste cote obligatorii vor fi aplicate, “e clar ca trebuie sa intreprindem ceva. S-a vehiculat ideea - nu s-a luat inca o decizie - de a lua fonduri UE pentru a extinde facilitatile de primire a refugiatilor sau pentru construirea altor centre de primire pentru refugiati”, a mai aratat seful statului roman.

 

Iohannis: Lucrurile nu se rezolva prin ultimatumuri

 

Criza refugiatilor a fost o tema abordata de presedintele Iohannis in discursul pe care l-a sustinut miercuri dimineata in plenul reunit al Parlamentului.

 

Suntem pentru solidaritate in UE, suntem solidari cu statele membre afectate. Trebuie sa respingem manifestarile radicale si sa dovedim echilibru si intelepciune. De aceea, nu cred ca aceasta criza poate fi rezolvata printr-o abordare matematica, contabila, ci prin dialog deschis, prin consultare cu statele membre, printr-o decizie consensuala”, a spus Iohannis in fata parlamentarilor.

 

Seful statului a criticat recentele amenintari venite de la Berlin, dupa ce ministrul german de Interne a propus taierea fondurilor structurale pentru statele care refuza cotele de refugiati:

 

Nu vorbim de locuri de cazare, ci despre oameni, despre integrarea in societate, accesul in societate si locuri de munca pe termen lung. Nu cred ca intre parteneri lucrurile se rezolva prin ultimatumuri, amenintarea de sanctiuni, ci prin dialog”.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22