Iohannis: Discursul lui Trump a fost foarte bun. Art. 5 din ”contractul” NATO e important

I.g. | 06.07.2017

Presedintele Klaus Iohannis a declarat, joi, ca Donald Trump a afirmat public inca o data ca SUA va respecta art.5 din tratatul NATO, potrivit caruia orice tara membra va primi sprijin in cazul in care va fi atacata. Declaratia a fost facuta in marja reuniunii de la Varsovia, "Initiativa celor trei mari", la care invitat de onoare este presedintele SUA, Donald Trump.

Pe aceeași temă

 

 

"Am avut o sesiune dedicata relatiei transatlantice foarte buna si foarte constructiva (...) Discursul presedintelui Trump a fost foarte bun. A reiterat ca art. 5 este foarte important si va fi intru totul respectat de SUA. E articolul din 'contractul' NATO care garanteaza ca orice tara sprijina orice alta tara daca este nevoie", a declarat presedintele Klaus Iohannis.

Trump a facut o declaratie similara si in timpul recentei vizite oficiale efectuate de presedintele Romaniei la Casa Alba. In context, presedintele a confirmat faptul ca viitorul summit va fi organizat la anul in Romania, invitatia fiind "imediat acceptata", scrie Ziare.com. "Vom contura cateva obiective impreuna si cu ceilalti. Nu dorim sa dezvoltam initiative care ne separa de restul UE, dorim sa dezvoltam initiative care ajuta tarile noastre, dar care se integreaza perfect in obiectivele mari ale UE (...) Dorim sa contribuim si sa beneficiem de securitate energetica", a mai spus seful statului.


De asemenea, in cadrul reuniunii s-au discutat si subiecte economice, printre care realizarea unor "coridoare" intre nord si sud, care sa lege cere trei mari: Adriatica, Marea Neagra si Marea Baltica. Aceste coridoare trebuie sa fie de mai multe tipuri: rutiere, cai ferate dar si in domeniul transportului de date sau al energiei, a punctat presedintele.

In context, Klaus Iohannis a fost intrebat daca solutia gazului lichefiat american nu ar intra in contradictie cu pozitia Germaniei, care sustine Nord Stream 2 si aprovizionarea cu gaz rusesc, iar presedintele roman a raspuns: "Am atins acest subiect". "Trebuie sa fim foarte realisti si sa ne gandim in primul rand la economiile noastre. Daca vrem sa avem securitate energetica, trebuie sa avem disponibilitate, sa profitam de toate ofertele care sunt pe piata. Nu cred ca trebuie sa se teama cineva de aceasta noua oferta de gaz lichefiat. Este o sursa in plus, discutia e mai veche in UE.

Mare parte din UE depinde foarte mult de gazul rusesc (...) Daca aceasta dependenta ar scadea printr-o alta ofeta, daca e buna, toata lumea are de castigat. Cu cat mai multe oferte, cu atat mai avantajat este consumatorul", a mai punctat presedintele.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22