Iohannis, dupa intalnirea cu Isarescu, Ciolos si partidele:se impune un nou proiect cu UE

Vlad Toma | 04.07.2016

Presedintele Klaus Iohannis s-a intalnit astazi cu premierul Dacian Cioloș, cu guvernatorul BNR Mugur Isarescu si cu liderii partidelor parlamentare, pentru a discuta despre consecintele Brexitului asupra Romaniei.

Pe aceeași temă

 

 

UPDATE: LIVE TEXT, declaratiile presedintelui Klaus Iohannis (ziare.com)

 

- Este nevoie de un nou proiect de tara, pentru Romania viitorului in Uniunea Europeana. Acesta a fost mesajul meu catre liderii cu care m-am intalnit astazi.

 

- Toti au fost de acord sa participe la elaborarea acestui nou proiect de tara, un proiect post-aderare, care vine la 10 ani dupa ce Romania a devenit membra a UE.

 

- Acest proiect de tara va fi elaborat intr-un grup de lucru care va functiona aici la Presedintie.

 

- Un astfel de proiect de tara poate deveni functional numai in situatia in care este sustinut consensual.

 

- Din pacate, in Romania am avut destul de multe proiecte de tara - strategii care nici nu au fost implementate, nici nu au dainuit, fiindca a lipsit consensul politic.

 

- Proiectul va ghida mersul Romaniei pentru viitorul mediu si lung in UE. Vom stabili care este locul Romaniei, rolul Romaniei si nivelul de ambitie al Romaniei in Uniunea Europeana.

 

- Va multumesc!  

 

UPDATE: Copresedinte PNL Vasile Blaga a declarat, luni, ca reprezentantii PNL merg la consultarile de la Palatul Cotroceni pe tema Brexit pentru a fi informati despre discutiile care au avut loc la Consiliul European de saptamana trecuta. "Astazi ascultam. Am fost chemati sa fim informati despre ceea ce s-a intamplat la Bruxelles si care sunt punctele de vedere ale premierului si presedintelui", a spus Blaga dupa sedinta Biroului Politic National al PNL, intrebat cu ce mandat merge PNL la Cotroceni. "PNL este un partid serios. Noi consideram ca locul nostru este in Europa si Uniunea Europeana, dar ca vocea noastra trebuie sa fie mult mai puternica", a mai spus el. 

 

In urma intalnirii pe tema Brexitului de saptamana trecuta, presedintele a declarat ca  "Marea Britanie, dupa iesirea din UE, va ramane un partener foarte important pentru noi; nu va avea insa statut privilegiat in relatia cu UE. Este in acelasi timp foarte important pentru romani sa inteleaga ca in acest moment putem sa pastram calmul si nu e cazul sa ne ingrijoram peste masura… Impactul Brexit asupra monedei romanesti e mic si gestionabil, leul nu va avea probleme", a spus Iohannis, conform Hotnews.
 

Presedintele a precizat ca "iesirea Marii Britanii nu se va produce de azi pe maine", ci este ""un proces care va dura destul de mult, specialistii evalueaza undeva la doi ani, timp in care se va negocia" :"Romania e parte in aceasta negociere si va negocia in asa fel incat interesul Romaniei sa fie protejat si astfel incat sa avem grija de romanii nostri care traiesc si lucreaza in Marea Britanie".


Iohannis a subliniat faptul ca "Romania ramane atasata proiectului european. Romania e convinsa ca UE trebuie sa continue, ca e un proiect bun si ca dorim sa fim parte din el. E nevoie in continuare de unitate si solidaritate in UE, intre cele 27de state membre care vor ramane in Uniune".

 

52% dintre cetatenii Marii Britanii au votat pentru iesirea din UE la referendum organizat in 23 iunie.

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2021 Revista 22