Iohannis: E daunator ca acuzatiile de plagiat sa treneze. E nevoie de proceduri rapide

Vlad Toma | 03.10.2016

Klaus Iohannis, presedintele Romaniei, a declarat astazi, la ceremonia de deschidere a anului universitar 2016-2017 de la Universitatea de Vest din Timisoara, ca societatea romaneasca sufera din cauza nerezolvarii clare si rapide a acuzatiilor de plagiat aduse unor demnitari. La ceremonia de deschidere de la Timisoara a participat si Mircea Dumitru, ministrul Educatiei.

Pe aceeași temă

 

Presedintele a mai afirmat ca nu ajuta pe nimeni ca "analiza suspiciunilor de plagiat sa dureze la fel de mult ca elaborarea tezei" si a subliniat faptul ca "un politician dovedit ca plagiator trebuie sa dispara din spatiul politic, iar un univesitar dovedit plagiator nu mai are ce cauta in sistemul universitar".

 

Iohannis a criticat de asemenea "discursurile retrograde, antijustitie, care nu rezolva nicio problema a Romaniei" sustinute de o "pleiada de politicieni care ne spun ca nu mai avem nimic dar ce bine a fost pe vremea lor, si ce proasta este justitia asta."

 

Presedintele a mai precizat ca "daca avem un Parlament performant, atunci si legea pe care o propune domnul ministru si care trebuie sa clarifice procedurile de doctorat trece si nu este intoarsa de niste smecheri."

 

Cititi cele mai importante declaratii ale presedintelui Iohannis: (preluare Hotnews)

 

 

(...)

 

Este un moment festiv, dar cred ca as gresi daca nu as vorbi pe scurt si despre cateva chestiuni care va preocupa si ma preocupa. Nu cred ca este bine sa trec peste temele care se dezbat in societatea romaneasca. Poate va asteptati sa vorbesc despre "Romania educata", despre problema plagiatelor, despre alegerile care urmeaza.

 

Se aud foarte mult despre plagiate. Persoane publice si mai putin publice sunt acuzate ca au plagiat. Sunt multe discutii, daca este adevarat sau fals, daca trebuie sa ramana in viata publica sau sa se retraga. Este pacat ca a durat atat pana aceasta tema a devenit o tema publica importanta. Dl ministru, tine de dvs dar si de multi altii sa clarificati aceste chestiuni.

 

Cred ca in chestiunea plagiatului este foarte important sa avem un verdict clar si acest verdict sa se gaseasca in timp util.Nu cred ca ajuta pe cineva ca analiza suspiciunilor de plagiat sa dureze la fel de mult ca elaborarea tezei.

 

Intre timp politicenii au descoperit ca acuzarea cuiva de plagiat este o metoda de a duce voturi. Dvs, universitarii, aveti datoria de a aduce un raspuns in cel mai scurt timp. Nu inteleg de ce a durat 3-4 ani pentru acea prima acuzatie de plagiat (cazul V. Ponta).

 

Intre timp avem noi acuzatii de plagiat. este daunator pentru societatea romneasca ca aceste acuzatii sa treneze atat de mult timp. Nu intereseaza pe nimeni cum se numeste comisia sau comitetul care analizeaza dar ne intereseaza pe toti sa avem un verdict clar cat mai repede.

 

Un politician dovedit ca plagiator trebuie sa dispara din spatiul politic. Un cadru universitar dovedit plagiator trebuie sa dispara din spatiul universitar. Daca se dovedeste ca nu a fost plagiator, este necesar sa se constate in timp util si foarte clar pentru ca bunul renume al unei persoane este foarte usor de distrus.

 

Pentru a-i sanctiona pe cei care au copiat dat si pentru a salva bunul renume al unei persoane acuzata pe nedrept ca a copiat este nevoie de proceduri rapide, clare, credibile.

 

Iata de ce este nevoie de proiectul "Romania educata". Trebuie sa introducem meritocratia. Nu putem construi o Romanie solida fara meritocratie. Cum să fim credibili în fata altora, dacă pentru a promova este mai important să cunoşti pe cineva decât să ştii ceva. Aşa nu se poate. Trebuie sa eliminam aceste proceduri care duc la netransparenta, proceduri care incurajeaza nepoismul. Trebuie sa revenim la o Romanie predictibila, cu proceduri transparente.

 

Daca avem un Parlament performant atunci si legea pe care o propune domnul ministru si care trebuie sa clarifice procedurile de doctorat trece si nu este intoarsa de niste smecheri. 

 

Daca ne uitam la televizor avem o pleiada de politicieni care ne spun ca nu mai avem nimic dar ce bine a fost pe vremea lor, si ce proasta este justitia asta. Avem multe discursuri retrograde, antijustitie, care nu rezolva nicio problema a Romaniei.

 

Este nevoie de voi, dragi tineri, voi trebuie sa fiti o voce puternica. Cred ca Timisoara, care a dovedit cu prisosinta in decembrie 1989 ca a inteles ce inseamna a te ridica. Sunt convins ca de aici studenti, cadre didactice se vor ridica cu o voce puternica si vor spune cum vor sa arate viitorul Romaniei.

 

[Sursa foto: Administratia Prezidentiala]

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2019 Revista 22