Iohannis: E o bataie de joc ce a facut guvernul! CSM, vot unanim pentru sesizarea CCR

Iulia Mincu | 01.02.2017

Presedintele Iohannis a participat la sedinta CSM unde s-a discutat despre ordonanta de urgenta adoptata de Guvern, marti noapte, pe furis. Plenul CSM a votat in unanimitate sa atace Ordonanta la Curtea Constitutionala pentru un conflict intre puterile statului.

Pe aceeași temă

 

 

Dupa sedinta CSM, prresedintele Iohannis  a declarat ca CSM va sesiza Curtea Constitutionala pentru un conflict intre puterile statului derivat  din Ordonanata de urgenta care  dezincrimineaza fapte de  coruptie.

 

”Dna presedinta a CSM este hotarita sa sesizeze CCR pe conflict intre puterile statului, iar membrii CSM sunt solidari cu dinsa. Intreg  sistemul este de partea CSM, magistratii sunt indignati de felul in care guvernul a tratat aceasta chestiune, prin ordonanta de urgenta, noaptea, fara aviz

 

Din punctul meu de vedere conflictul intre  puterile statului  este evident. Curtea Constitutionala are dreptul sa anuleze acest act  normativ. Poblema este felul in care a procedat guvernul, Romania trebuie sa ramina un stat de drept, guvernul nu intelege acest lucru.

 

Pentru ca Romania sa ramina un stat de drept fac aceste actiuni: a declarat  Iohannis la iesirea de la CSM.

 

In timpulsedintei CSM, presedintele a declarat:”Trebuie sa hotaram impreuna cum putem continua. Singura cale pe care nu o accept este sa nu facem nimic. Este o ofensa adusa justitiei.
Dvs raspundeti de independenta justiei. Eu cred ca a fost incalcata in mod grav.  Parerea mea este ca trebuie luata atitudine nu doar declarativ, ci si institutional.Imi imginez ca primul pas institutional este sesizarea CCR, este un conflict intre sistemul de justitie si guvern. Acest lucru vi-l propun dar nu-l impun.

 

 

 "E inadmisibil, un scandal, o bataie de joc! Nu se poate ca Guvernul sa adopte noaptea o ordonanta de urgenta intr-un domeniu atat de sensibil. Aceasta chestiune nu este pur si simplu tolerabila!", declarat Iohannis la intrarea in sediul CSM.

 

Presedintele  Iohannis va prezida sedinta.

 

Urmariti AICI sedinta CSM.

 

Procurorul general Augustin Lazar a atras atentia ca derapajul constitutional este unul foarte clar, asa ca Avocatul Poporului trebuie sa conteste ordonanta la CCR. Lazar a mai spus ca se vor cauta caile  pentrua vedeaa cum poate  fiatacata  ordonanta, existind posibilitatea ca CSM sa contese  la CCR existenta unui conflict  intre puterile statului.

 

Mariana Ghena, presedintele CSM, a declarat la intrarea in sediul institutiei ca acum, dimineata, a aflat ca seful statului va veni la discutii si ca, desigur, el va prezida sedinta.

 

Judecatorul Cristi Danilet a afirmat ca unele masuri prevazute de ordonantele PSD ar putea fi blocate in urmatoarele 10 zile daca președintele CSM sesizează existenta unui conflict constituțional între autoritățile statului.

 

Consiliul Superior al Magistraturii a dat zilele trecute aviz negativ proiectelor de ordonanţă de urgenţă privind graţierea şi modificările codurilor penale. Decizia a fost luata cu majoritate de voturi.

 

Cu o zi inainte, a fost primit raportul Comisiei juridice asupra celor doua ordonante referitoare la gratierea si dezincriminarea unor fapte de coruptie, avizul fiind de asemenea unul negativ.

 
 
Ordonantele PSD pe justitie au fost contestate de toate institutiile din acest domeniu, nu doar de CSM, ci si de DNA, DIICOT, PICCJ etc
 
 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22