Iohannis, la contrareplica Patriarhiei: Am atentionat asupra unor pericole, nu am acuzat

Dora Vulcan | 21.10.2016

Klaus Iohannis a comentat vineri reactia iritata a Patriarhiei la afirmatia sa potrivit careia "este gresit sa mergem pe calea fanatismului religios". El spune ca nu a atacat pe nimeni cand a avertizat asupra unor pericole si a facut apel la conciliere si pace sociala.

Pe aceeași temă

 

 

 

 

Prezent la intrunirea Consiliului European de la Bruxelles, Iohannis a fost intrebat cum comenteaza reactiile Coalitiei pentru Familie si ale Bisericii Ortodoxe Romane care i-au reprosat ca un demers civic nu reprezinta o "cale a fanatismului religios". 

 

"Au perfecta dreptate", a raspuns Iohannis, sustinand ca "felul in care unii au interpretat afirmatiile mele arata cu varf si indesat nevoia de conciliere, nevoia de pace sociala in Romania".

 

"Eu nu am acuzat pe nimeni si nici nu am intentionat, am atras atentia asupra unor posibile pericole", a adaugat seful statului.

 

Klaus Iohannis a tinut sa precizeze că nu a pus niciun moment in discutie dreptul la petitie al Coalitiei pentru Familie.

 

"Discutia s-a dus intr-o directie unde probabil ar satisface ceva interese. Nu imi insusesc aceste interpretari. Eu doresc o discutie onesta, calma", a mai spus Iohannis. 

 

 

***

 

Patriarhia Română a reactionat joi seara fata de declaratia presedintelui sustinand ca demersul Coaliţiei pentru Familie - de propunere a modificării Constituţiei referitor la definirea familiei -  nu poate fi considerat "cale a fanatismului religios". Iohannis invocase toleranta si acceptarea celuilalt si a spus că "este greşit să mergem pe calea fanatismului religios si a asocierilor ultimative".

 

 

 

"Reacţia Domnului Preşedinte Iohannis este un răspuns la „o solicitare ultimativă” a pastorului baptist Iuga Viorel privind atitudinea Preşedintelui faţă de familia creştină. Probabil acest demers a fost catalogat ca „solicitare ultimativă”. Oricum, un demers civic, perfect legal şi validat de Curtea Constituţională a României, nu poate fi considerat în niciun caz o „cale a fanatismului religios”, sau o dovadă de intoleranţă. Propunerea de amendare a Constituţiei nu reprezintă „o solicitare ultimativă”, ci o chemare firească la exprimarea democratică a voinţei cetăţenilor cu privire la una dintre valorile fundamentale ale societăţii, familia. Pledarea pentru definirea mai clară a naturii familiei este justificată nu doar de raţiuni ale moralei creştine, ci şi de realitatea dramatică a prăbuşirii demografice atât în România, cât şi în celelalte ţări europene", transmite Patriarhia Română printr-un comunicat de presă citat de Mediafax. 

 

 

 

Precizarea Patriarhiei a aparut dupa ce preşedintele Klaus Iohannis a declarat miercuri, întrebat în legătură cu propunerea Coaliţei pentru Familie de revizuire a Constituţiei, că "este greşit să dăm ascultare sau să mergem pe calea fanatismului religios şi a solicitărilor ultimative", aratandu-se adept al toleranţei şi deschiderii.

 

 

"În chestiunea revizuirii Constituţiei încă nu este rândul meu să mă exprim. Însă în acest context cred că este foarte important să reiterez un lucru în care cred fiindcă eu provin dintr-o minoritate etnică şi religioasă, eu cred că trebuie să revenim la ceea ce se numeşte toleranţă şi acceptarea celuilalt, acceptarea celuilalt cu bune şi cu rele. Nu suntem toţi la fel, nu toate gupurile etnice şi toate grupurile religioase sunt la fel. Este greşit să dăm ascultare sau să mergem pe calea fanatismului religios şi a solicitărilor ultimative. Eu nu cred în ele şi nu le sprijin. Sunt adeptul toleranţei, al încrederii şi deschiderii spre celălalt", a spus preşedintele întrebat în legătură cu solicitarea preşedintelui Alianţei Evanghelice din România de a-şi exprima punctuld e vedere referitor la propunerea Coaliţei.

 

 

***

 

 

La 20 iulie, Curtea Constituţională a dat aviz pozitiv pentru iniţiativa cetăţenească de revizuire a Constituţiei, în sensul în care aceasta respectă limitele revizurii, însă judectorii nu s-au pronunţat pe fondul problemei-definirea căsătoriei ca uniune între femeie şi bărbat- nici asupra oportunităţii.

 

 

 

Decizia a fost luată în unanimitate şi, drept consecinţă, iniţiativa poate intra în dezbaterea Parlamentului, unde este însă nevoie de o majoritate calificată pentru a fi adoptată. În cazul în care ar fi aprobată de Parlament, propunerea trebuie să fie suspusă şi unui referendum naţional.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22