Iohannis: Nu mutăm ambasada României de la Tel Aviv la Ierusalim decât odată cu partenerii UE

Dora Vulcan | 05.12.2019

Klaus Iohannis a reiterat joi intenția de a nu muta ambasada României de la Tel Aviv la Ierusalim, nu înainte de luarea unei decizii în acest sens la nivelul UE.

Pe aceeași temă

„Eu nu mi-am schimbat abordarea, dar pot să o repet. Fără îndoială e o temă foarte interesantă. Eu am susținut din capul locului că nu va fi mutată ambasada de la Tel Aviv la Ierusalim. Nu mi-am schimbat deloc părerea”, a afirmat Klaus Iohannis, întrebat dacă e oportună mutarea ambasadei României la Ierusalim și dacă ia în calcul o astfel de acțiune, în contextul schimbării guvernului.

El a spus că o astfel de decizie nu poate fi luată decât la nivelul UE și că un asemenea pas nu va fi făcut decât împreună, nu înainte, însă, ca cei doi actori implicați în conflict, Israel și Palestina să-și clarifice statutul.

„E o decizie luată în UE să nu mutăm, ci atunci când condițiile vor fi îndeplinite, membrii UE să facă un pas împreună. Aceste condiții sunt destul de clare, statutul Ierusalimului trebuie clarificat între cei doi actori care au intrat de mulți ani pe discuție, e vorba de Israel și Palestina, care amândouă revendică și lucrurile nu sunt clare deloc. Deci nu discutăm în viitorul apropiat despre o mutare a ambasadei”, a conchis Iohannis.

Guvernul Dăncilă intenționa să mute ambadasa României din Israel, de la Tel Aviv la Ierusalim și a făcut anunțul fără consultarea șefului statului. Decizia sa a lăsat România fără un loc în consiliul de securitate al ONU pentru că a stârnit furia statelor arabe care au votat împotriva României.

După ce România a pierdut locul nepermanent în Consiliul de Securitate al ONU, în luna iunie a acestui an, pentru 2020-2021, Klaus Iohannis a dat vina pe declarațiile unor „reprezentanți de nivel înalt ai autorităților române” care ar fi condus la „alienarea sprijinului deja exprimat de unele state partenere și la reticența față de candidatura României”.

Chiar dacă Iohannis nu i-a numit, Iohannis s-a referit la declarațiile premierului Viorica Dăncilă și ale fostului șef al PSD Liviu Dragnea referitoare la mutarea ambasadei din Israel de la Tel Aviv la Ierusalim.

„În ciuda demersurilor diplomației române - care a reușit să obțină un număr considerabil de angajamente de susținere din partea statelor membre - o serie de declarații politice nediplomatice, iresponsabile și contraproductive, contrare unor poziții tradiționale de politică externă ale statului, formulate fără mandat și în afara competențelor lor de unii reprezentanți de nivel înalt ai autorităților române - față de care președintele României a luat poziție fermă la momentul producerii lor - au condus la alienarea sprijinului deja exprimat de unele state partenere și la reticența față de candidatura României”, a spus președintele Iohannis.

„Eforturile diplomatice depuse au fost, astfel, boicotate, fiind creată impresia, eronată pe fond, a unei lipse de predictibilitate a României față de dosare de politică externă importante, sensibile și complexe”, a adăugat șeful statului.

Imediat după declarațiile făcute de Dăncilă, ca șefă a Executivului român, ambasadorul palestinian la București a avertizat că intenția de a muta ambasada va duce la retragerea sprijinului promis României de către statele arabe pentru obținerea unui loc în Consiliul de Securitate.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2023 Revista 22