Iohannis: Referințele la antisemitism și nazism, iresponsabile. Denotă grave carențe de educație

Redactia | 21.11.2018

Klaus Iohannis condamnă folosirea unor teme deosebit de sensibile în scop politic: referințele la antisemitism și nazism în disputa politică sunt iresponsabile și denotă grave carențe de educație.

Pe aceeași temă

Comunicatul Președinției

Relativizarea antisemitismului reprezintă o acțiune periculoasă care poate genera manifestări antisemite și discriminatorii și poate incita la ură.

Însușindu-și cu bună știință un text cu acuzații ridicole lipsite de orice fundament real, Ilan Laufer a picat testul maturității, preferând să joace rolul de portavoce a propagandei toxice pesediste. Personajele care proferează asemenea acuzații scandaloase se descalifică automat și nu pot ocupa sub nicio formă înalte demnități în statul român.

Președintele României consideră că aceste declarații reprezintă un nou exemplu din retorica nocivă îndelungată a Partidului Social Democrat, care alimentează în mod constant discursul urii și tendințele xenofobe. Este inadmisibil ca memoria Holocaustului să fie întinată cu astfel de atacuri, care servesc unor interese meschine și sunt de natură a afecta pacea socială.

Președintele Klaus Iohannis subliniază că recuperarea memoriei Holocaustului, precum și combaterea antisemitismului au constituit pentru România obiective prioritare în ultimele două decenii, iar astfel de declarații cu caracter extremist pot periclita rezultatele foarte bune obținute de țara noastră în toți acești ani. România este activ implicată în demersurile internaționale de combatere a antisemitismului, fapt recunoscut și apreciat ca atare.

Pentru o mai bună cunoaștere a culturii comunității evreiești și pentru prezervarea adevărului istoric, Președintele României a pledat, încă de la începutul mandatului său, pentru înființarea Muzeului Național de Istorie a Evreilor și al Holocaustului.
În iunie 2017, Președintelui Klaus Iohannis i-a fost decernată distincția „Light Unto the Nations”, cel mai prestigios premiu acordat de către Comitetul Evreiesc American. Președintelui Klaus Iohannis i-a fost recunoscut astfel rolul decisiv în consolidarea democrației și statului de drept, precum și eforturile sale susținute în promovarea toleranței, combaterea antisemitismului și xenofobiei, precum și pentru întărirea relațiilor țării noastre cu SUA și Israel.


Șeful Consiliului Antidiscriminare și directorul Institutului Elie Wiesel îl pun la punct pe Laufer

Preşedintele Consiliului de Combatere a Discriminării spune că acuzaţiile lui Laufer la adresa lui Iohannis sunt extrem de grave și că e ”regretabil” că în lupta politică se folosesc asemenea sterotipuri.

„Am înţeles că Ilan Laufer intenţionează să depună o plângere la CNCD. Laufer a mai fost ministru în guvern, numit de Iohannis”, a spus Asztalos Csaba. „Se continuă utilizarea unor stereotipuri şi prejudecăţi. În lupta politică se folosesc aceste elemente şi este regretabil”, a adăugat şeful CNCD pentru Digi 24.

Ilan Laufer a declarat, marți seara, la sediul PSD, că președintele Klaus Iohannis a respins numirea sa în fruntea Ministerului Dezvoltării din antisemitism, el acuzându-l pe șeful statului că acesta este un gest dintr-un lung șir de acțiuni antisemite, inclusiv de sabotare a relațiilor cu Israelul. Laufer a susținut că i se pregătește un dosar penal „la comanda președintelui”. Deși a citit declarația, Laufer a încurcat Consiliul Uniunii Europene cu Consiliul Europei.

Directorul Institutului „Elie Wiesel“: Declarația lui Ilan Laufer are mult iz politic și atâta tot. Președintele Iohannis premiat de American Jewish Committee

Directorul Institutului Național pentru Studierea Holocaustului din România „Elie Wiesel“, Alexandru Florian, a afirmat, într-o intervenție telefonică la Digi24, că declarația lui Ilan Laufer este emoțională, cu mult iz politic și atâta tot, iar atitudinea președintelui Klaus Iohannis în privința Holocaustului a fost recunoscută inclusiv printr-o distincție acordată de American Jewish Committee, o importantă organizație evreiască americană.

„Eu cred că, pe de o parte, este o reacție emoțională a domnului Laufer și probabil nimeni nu se aștepta, sau foarte puțină lume se aștepta, ca drumul său spre o poziție de înaltă demnitate publică să fie frânat brusc și atunci a avut această reacție, zic eu, emoțională. Iar pe de altă parte mesajul cred că se înscrie în tonul ridicat al dialogului care este între cele două palate de mai multă vreme, pentru că domnul Laufer, pe de o parte, recunoaște că președintele atunci când a respins cererea cel puțin public nu a motivat-o, nu a prezentat motivele reale, după care își spune că el consideră că refuzul s-ar datora unui act de antisemitism – deci este o construcție, o speculație a domnului Laufer“, a afirmat Alexandru Florian.

El a subliniat că atitudinea președintelui României în ceea ce privește memoria victimelor Holocaustului din România a fost recunoscută de o importantă organizație evreiască americană, American Jewish Committee, care anul trecut i-a conferit și o distincție.

„Iar pe de altă parte, poate o să vi se pară paradoxal, atât Președinția, cât și Guvernul sunt co-autori în proiectul național de constituire a Muzeului Național de Istorie a Evreilor din România și a Holocaustului, proiect pe care Guvernul României ne-a mandatat pe noi, Institutul Elie Wiesel, să-l punem în practică. Așa încât eu consider că este o declarație cu mult iz politic și atâta tot, nu trebuie să ne îngrijoreze. Atâta timp cât această declarație este o declarație cu caracter politic, dată într-o anumită stare de emoție puternică, nu cred că are un impact“, a mai spus directorul Institutului Elie Wiesel.

Sub flamura PSD, Ilan Laufer susține că președintele nu l-a numit ministru pentru că e antisemit

Ilan Laufer a declarat, marți seara, la sediul PSD, că președintele Klaus Iohannis a respins numirea sa în fruntea Ministerului Dezvoltării din antisemitism.

Laufer spune că refuzul preșdintelui de a-l numi la Dezvoltate ar face parte dintr-un lung șir de acțiuni antisemite, inclusiv de sabotare a relațiilor cu Israelul.

El spune că are informații potrivit cărora i s-ar pregăti un dosar penal „la comanda președintelui”.

Deși a citit declarația, Laufer a încurcat Consiliul Uniunii Europene cu Consiliul Europei, remarcă G4Media.ro.

„Dragi români, mă numesc Ilan Laufer, sunt cetățean român, din părinți români, născut la maternitatea Polizu, nu departe de Guvernul României”, și-a început Laufer declarația.

El a susținut că a demonstrat în mediul privat și în mandatul său la Ministerul pentru IMM-uri ce calități are.

Ilan Laufer a afirmat că respingerea numirii sale de către Klaus Iohannis este neconstituțională și constituie ”nou act de antisemitism”. El l-a acuzat pe președinte că a contribuit inclusiv la sabotarea ședinței de Guvern comune România-Israel.

„Sunt îngrijorat de motivele reale care au stat la baza respingerii mele, atunci când m-a refuzat în funcția de vicepremier și ministru al Dezvoltării fără să motiveze această decizie, ceea ce este neconstituțional. consider că refuzul președintelui Iohannis în ceea ce mă privește este un nou act de antisemitism și vreau să atrag atenția asupra fenomenului neîncetat de antisemitism pe care l-a demonstrat neîncetat în ultimul an președintele Klaus Iohannis”, a afirmat Laufer, susținând că președintele a avut ”mai multe ieșiri împotriva evreilor și declarații antisemite”.

Ilan Laufer a mai spus că Iohannis a blocat numirea unui ambasador al României în Israel, dorind „să saboteze” relațiile cu această țară.

„Prin interpuși, a inițiat acțiuni de urmărire penală împotriva primului ministru Viorica Dăncilă după vizita acestuia în Israel și am informații certe că ar trebui și eu să mă aștept la același mod de acțiune în ceea ce mă privește – mai precis un dosar penal care se pregătește acuma pe repede-nainte la comanda președintelui”, a continuat Laufer șirul acuzațiilor.

Laufer a susținut și că președintele Iohannis i-a promis cancelarului Angela Merkel că va face tot posibilul să blocheze mutarea Ambasadei României în Israel de la Tel Aviv ” la Israel” (sic!) proces „declanșat de Liviu Dragnea”.

„Prin refuzul unei persoane care se știe că are legături foarte bune cu Israelul și cu SUA, Klaus Iohannis întărește convingerea că dorește legături doar cu Berlinul”, a insistat Ilan Laufer, care a mai spus că ”atacurile antisemite” la adresa sa sunt cu atât mai dureroase cu cât din familia sa au decedat 52 de persoane în perioada Holocaustului din România.

Ilan Laufer a spus că este profund mâhnit de atitudinea președintelui țării sale, care nu dorește ca România să preia președinția „Consiliului Europei”. De fapt, România urmează să preia la 1 ianuarie președinția semestrială a Consiliului Uniunii Europene.

În final, Laufer a spus că îl roagă pe președinte să spună motivul real pentru care l-a respins, menționând că se referă la motivul religios și la faptul că este evreu.

Ilan Laufer a mai acuzat ”o legătură dubioasă” a președintelui Iohannis, etnic german, cu Forumul Democrat al Germanilor din România, ”moștenitoarea unei organizații naziste”.

”În istoria României, Ceaușescu a vândut evrei. Astăzi am certitudinea că și președintele Iohannis a vândut un evreu român. Nu știu cui și nu știu pe câți bani”, a mai afirmat el.

Laufer a anunțat că va face plângere la Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării, precum și o cerere către comunitatea evreiască din Statele Unite, pentru a-i retrage lui Klaus Iohannis decorația acordată.

Laufer și-a citit declarația și a refuzat să răspundă întrebărilor jurnaliștilor.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2023 Revista 22