ISU a primit anul trecut sponsorizari totale in valoare de doua milioane de lei

Iulian Popescu | 06.01.2016

Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) a primit anul trecut sponsorizări de peste două milioane de lei, potrivit listei publicate miercuri de instituție.

Pe aceeași temă

 

Printre bunurile primite cadou de la diverse firme figurează căşti de protecţie, scaune, echipamente IT, maşini și multe altele.

 

Cele mai mari sponsorizări au ajuns la Inspectoratul General şi la Inspectoratele din Timiş şi Suceava.

 

Pe lista sponsorilor care au făcut donaţii Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă apar numele unor companii mari precum Danone, Dedeman, Selgros, Braun Pharmaceuticals şi mai multe bănci, scrie Stiri TVR.

 

Cea mai mare sponsorizare a venit de la Fundaţia pentru SMURD și a constat în bunuri IT de aproape 500 de mii de lei, iar pentru ISU Suceava a donat o autoşenilată de aproape 200 de mii de lei.

 

Iar cele mai multe sponsorizări au venit de la asociaţii de profil.Printre sponsori apar și persoane fizice, care au donat tot felul de produse, de la mobilier, până la materiale de construcţii şi boilere.

 

Lista a fost publicată la ordinul ministrului de Interne, Petre Tobă, după ce, în urma incendiului de la Colectiv, s-au lansat acuzaţii că unele firme făceau donaţii pentru a scăpa de controalele ISU.

 

Pe viitor, însă, toate inspectoratele pentru situaţii de urgenţă ar putea fi obligate să afişeze pe site-ul propriu fiecare sponsorizare, conform noului proiect de ordin, aflat în dezbatere publică.

 

Astfel, pompierii nu pot accepta bani sub formă de împrumut sau donaţii făcute cu scopul de a obţine un avantaj economic. Cum nu pot accepta nici ofertele care ar putea afecta independenţa şi imparţialitatea în luarea deciziilor. Contractele vor trece şi prin filtrul Departamentului de Informaţii şi Protecţie Internă.

 

***

 

In anii 2012-2014 pompierilor li se impusese de catre conducerea ISU un plan de cules sponsorizari, firmele care sponsorizau fiind favorizate la eliberarea de autorizatii si la controale, potrivit tolo.ro"Mai mulți inspectori pompieri au declarat ziarului că în anii 2012-2014 li se impusese de către conducerea ISU un plan de cules sponsorizări.Drept răsplată, firmele care îi sponsorizau pe pompieri erau favorizate la eliberarea de autorizații și la controale. Sponsorizările se făceau fie pe Asociații, fie direct la ISU. Situația semnalată la București este asemănătoare în toate județele, au confirmat mai multe surse."

 

Gazeta Sporturilor a solicitat pe 11 noiembrie 2015 conducerii ISU sa faca public citi dintre cei 24 de sponsori care apar in revista din septembrie 2014 au fost controlati, citi au primit autorizatii si citi au fost amendati. Raspunsul sosit pe 5 decembrie 2015: toti cei care au cerut au fost autorizati. Restul aveau deja autorizatii sau nu aveau nevoie. 

 

”Pentru cei 24 de sponsori menționați în revista Dealu Spirii nr 9, ediția 3/2014, în perioada 2012-2014 au fost emise un număr de 29 de avize de securitate la incendiu și 24 de autorizații de securitate la incendiu”, a transmis sîmbătă ISU București-Ilfov, sub semnătura noului inspector șef, generalul de brigadă Gheorghe Pop, conform Tolo.ro

 

Sursa citata arata ca vreme de trei ani, la acesti 24 de sponsori au fost, in total, 12 controale de prevenire. Ceea ce inseamna ca, din 2012 si pina in 2014, cel putin jumatate dintre ei n-au fost controlati niciodata, daca nu si mai multi, in cazul in care au fost facute mai multe controale la aceeasi societate. In urma controalelor, 7 dintre sponsori au primit avertisment si 4 au fost amendati cu amenzi de citeva sute de lei.

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22