Johannis o cheamă pe Dăncilă la consultări după respingerea Rovanei Plumb în comisia JURI a PE

Dora Vulcan | 30.09.2019

Înainte de această invitație, președintele Klaus Iohannis a criticat-o pe Dăncilă că a propus-o pe Plumb fără a se consulta nici cu parlamentul și nici cu el.

Pe aceeași temă

Președintele Iohannis a invitat-o pe Viorica Dăncilă, miercuri, la Cotroceni pentru consultări pe tema nominalizării Rovanei Plumb pentru funcția de membru al Comisiei Europene, transmite Administrația Prezidențială într-un comunicat remis presei luni.

Textul integral al invitației

Stimată doamnă Prim-ministru,

În temeiul dispozițiilor art. 80 și ale art. 86 din Constituție vă invit pentru consultări miercuri, 2 octombrie a.c., ora 12:00, la Palatul Cotroceni.

Consultările vizează aspecte legate de nominalizarea persoanei pentru funcția de membru al Comisiei Europene. Această chestiune reprezintă o problemă urgentă și de importanță deosebită pentru statul român.

La această întâlnire puteți fi însoțită de miniștrii de resort.

***

Rovana Plumb a anunțat luni comisia JURI din PE că și-a achitat datoria de 800.000 de lei în doar patru zile, pentru care a dat la schimb două apartamente.

O manevră care aduce mai degrabă a spălare de bani pe spatele candidaturii la postul de comisar european, câtă vreme nu a fost probată, încă, existența persoanei care ar fi împrumutat-o pe Plumb cu fabuloasa sumă de 800.000 de lei, donată de ea la PSD. Chiar și fără să fie așa, plata datoriei nu rezolvă problema de etică ridicată de membrii comisiei JURI care au pus sub semnul întrebării integritatea lui Plumb și natura reală a datoriei pe care ea o are de plătit față de cei care i-au dat bani pentru a-i dona la PSD și pe care, în urma deciziei AEP, PSD nu-i va putea deconta și returna donatorilor săi.

Rovana Plumb anunță Comisia JURI că împrumutul de 800.000 de lei care i-a blocat numirea în funcția de comisar european a fost stins. Rovana Plumb spune că i-a oferit creditorului, la schimb, două apartamente pe care le deţine în România.

„Având în vedere acest lucru, și pentru a debloca această situație, am făcut pași pe care sunt convinsă că JURI le va considera o soluție adecvată. Astfel, am oferit creditorului rambursării (persoană fizică) două apartamente pe care le dețin în România, care sunt deja în declarația financiară și aceasta a acceptat ca o plată integrală imediată a datoriei mele. În consecință, datoria care a generat îngrijorările dumneavoastră nu mai există”, spune Plumb care face abstracție de faptul că nu împrumutul ci natura lui a stârnit suspiciuni asupra integrității sale în Comisia JURI.

Ea dă asigurări că, până la data de 23 octombrie, când noua Comisie Europeană va fi votată în plenul Parlamentului European, toate datoriile sale vor fi șterse.

Cât de curând posibil, până pe 23 octombrie 2019 când Parlamentul European va vota noua Comisie, soluțiile menționare mai sus vor fi puse în aplicare”, se arată în scrisoarea lui Plumb către Comisia JURI.

***

Comisia JURI se întrunește luni pentru o decizie definitivă în cazul Rovanei Plumb, a cărei integritate a fost pusă sub semnul întrebării de membrii comisiei, care au blocat numirea sa ca viitor comisar UE.

Comisia Juridică a Parlamentului European (JURI) a blocat săptămâna trecută procedura de numire a Rovanei Plumb pentru postul de comisar european la Transporturi din cauza împrumuturilor în bani despre care candidata PSD nu a putut oferi suficiente garanții de returnare și a răspunsurilor de-o credibilitate îndoielnică pe care le-a oferit la audierea sa de săptămâna trecută.

Sassoli a transmis joi seară membrilor Comisiei JURI o scrisoare în care le cere, până luni la prânz, să spună dacă vor recomanda măsuri pentru rezolvarea conflictului de interese sau dacă vor spune că aceasta nu e capabilă să să-și exercite funcția în acord cu Tratatele UE și Codul de Conduită.

Eurodeputații Comisiei Juridice ar trebui să vină cu un plan pentru rezolvarea conflictului de interese identificat în cazul Rovanei Plumb.

O variantă ar fi, spre exemplu, modificarea portofoliului de comisar european, adică să fie mutată de la Transporturi pe un alt domeniu, așa cum sugerează chiar europarlamentarii PSD. Doar că acest lucru ar însemna o remaniere a echipei conduse de Ursula von der Leyen și nu ar rezolva problema în sine de integritate, ridicată de membrii comisiei.

Cealaltă variantă e ca eurodeputații să decidă că numirea Rovanei Plumb în Comisia Europeană, pur și simplu, nu este oportună. Acestea sunt cele două variante pe care le-a menționat chiar purtătorul de cuvânt al Parlamentului European, Jaume Duch, citat de Digi 24.

Propunerea comisiei va ajunge la președintele legislativului care o va trimite către președintelui Comisiei Europene, urmând ca Ursula von der Leyen să decidă cum va gestiona situația fără precedent.

Într-o scrisoare redactată și trimisă, încă de joi, către conducerea Parlamentului European, Comisia Juridică spune că e convinsă că nu există variante pentru a elimina conflictul de interese și că Rovana Plumb nu e în măsură să preia niciun portofoliu la Bruxelles, ceea ce presupune că președintele Comisiei Europene ar trebui să ceară guvernului României să facă o altă propunere.

Anterior votului de joi de respingere a Rovanei Plumb, Comisia JURI i-a trimis acesteia o scrisoare, în care i-a cerut lămuriri despre un împrumut de 800.000 euro și acțiuni la o companie, care nu ar figura în declarația de avere depusă la Bruxelles și despre cazul de corupție în care a fost implicată, chiar dacă despre ultimul s-a decis că nu este de competența JURI și că eventualelel nelămuriri pe acest subiect vor fi lămurite în timpul audierilor.

”Probleme au fost ridicate cu privire la un credit de 800.000 euro despre care a relatat presa, însă care nu a fost menționat în declarația de avere, anumite acțiuni la o companie (Grupul verzilor) și cazul de corupție în care a fost implicată în 2017 (PPE). A fost decis că: îngrijorările cu privire la cazurile de corupție sunt în afara competenței JURI și ar trebui ridicate în timpul audierilor; informații suplimentare vor fi cerute despre împrumut și acțiuni”, se spune în documentul emis de Comisia JURI.

Procedura de numire a Rovanei Plumb a fost suspendată, ceea ce înseamnă că la momentul actual audierea ei în comisia de Transporturi a Parlamentului European, la 2 octombrie, nu va mai avea loc. La fel și în cazul candidatului Ungariei.

Uniunea Europeană nu s-a mai confruntat niciodată cu o astfel de situație. Comisia JURI, cea care verifică integritatea viitorilor comisari europeni, oferea un aviz consultativ. Acum, avizul este obligatoriu, ceea ce înseamnă că dacă un candidat, așa cum este Rovana Plumb, este găsit într-o situație de incompatibilitate, procedura de desemnare nu poate continua, mai scrie site-ul Digi 24.

Grupul PSD-iștilor din Parlamentul European acuză o acțiune concertată împotriva nominalizării făcute de Viorica Dăncilă și pun respingerea Rovanei Plumb pe seama „jocurilor politice de culise, care au aruncat procesul de validare a candidaturii sale în zona confuziei procedurale”.

Într-un comunicat semnat de toți europarlamentarii votați pe lista PSD se afirmă că aceștia o susțin „cu fermitate” pe Rovana Plumb, candidatul desemnat de Viorica Dăncilă pentru a ocupa postul de comisar european pentru Transporturi rezervat României, care s-ar afla ”într-o situație fără precedent” nu din cauza problemelor sale de integritate și a jocurilor ”politice de culise, care au aruncat procesul de validare a candidaturii sale în zona confuziei procedurale”.

În opinia celor de la PSD, responsabilitatea nu este a PSD care a trimis un candidat cu probleme de integritate ci a Comisiei JURI care ”ar fi trebuit să ofere o serie de recomandări care să ajute candidatul să rezolve eventualele neclarități”.

Printre aceste recomandări, europarlamentarii PSD vorbesc de renunțarea la bunurile sau acțiunile care ar ar fi putut duce la conflictul de interese în care se află Rovana Plumb, ca și cum îndepărtarea sursei sale ar rezolva din punct de vedere moral conflictul de interese.

O altă soluție ar mai fi, în opinia europarlamentarilor PSD, posibilitatea schimbării portofoliului alocat României, ca și cum schimbarea portofoliului ar rezolva, la rându-i, problema morală dată de conflictul de interese în care s-a situat Rovana Plumb.

Europarlamentarii PSD care își exprimă susținerea față de Rovana Plumb sunt: Carmen Avram, Claudiu Manda, Cris Terheș, Dan Nica, Maria Grapini, Tudor Ciuhodaru și Adrian Benea.

Viorica Dăncilă a declarat că respingerea Rovanei Plumb pentru funcția de comisar european pe transporturi, în Comisia JURI a Parlamentului European, nu o face să aibă mai puțină încredere sau apreciere pentru aceasta. Premierul a adăugat că Plumb are, în continuare, susținerea ei necondiționată.

Rovana Plumb, nominalizată din partea României pentru portofoliul Transporturilor, a primit un vot negativ, joi, în Comisia pentru Afaceri Judiciare (JURI) a Parlamentului European pentru funcția de comisar european. Și Laszlo Trocsanyi, candidatul Ungariei pentru funcția de comisar european pentru extindere și politica de vecinătate, a căzut la vot în Comisia pentru Afaceri Juridice.

***

Rovana Plumb a donat 800.000 de lei pentru PSD în campania electorală pentru alegerile europarlamentare, potrivit situației „contribuțiilor competitorilor electorali declarate în campania electorală pentru alegerea membrilor” făcută publică de către Autoritatea Electorală Permanentă.

Donația către PSD se regăsește și în declarația de avere a Rovanei Plumb publicată în vara anului 2019, fostul ministru susținând că ar fi împrumutat cei 800.000 de lei.

Or, suma donată este de șase ori mai mare decât veniturile Rovanei Plumb din 2018, care sunt de 140.000 de lei, mai ales că Rovana Plumb nu are bani în conturi, potrivit declarației sale de avere, remarcă Newsweek.ro.

Mai mult, actualul europarlamentar încalcă legea neprecizând de unde a împrumutat cei 800.000 de lei pentru a dona la partid.

Plumb mai are de achitat și un credit de 800.000 de euro pe care l-a luat în 2007 și care este scadent în 2030.

Rovana Plumb trebuie să achite rate lunare de peste 4.000 de euro.

Anul trecut, familia Rovanei Plumb a avut venituri totale de aproape 170.000 de lei, adică 3.000 de euro.

De unde reiese că Plumb trebuie să aducă 1.000 de euro de acasă pentru a-și plăti ratele la bancă.

După donația la partid, ratele Rovanei Plumb s-au mărit la un total de 11.200 euro pe lună.

Creditul/donația la partid de 800.000 de lei (173.000 euro) trebuie plătit în doi ani. Chiar și fără dobândă, Rovana Plumb trebuie să plătească rate de 7.200 euro pe lună.

În plus, Rovana Plumb are cheltueli, lunare, uriașe, ea având de plătit utilități pentru o casă de peste 670 de metri pătrați în comuna Pantelimon.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2023 Revista 22