Verdict final în comisia JURI, care a pus sub semnul întrebării integritatea Rovanei Plumb

Dora Vulcan | 30.09.2019

Comisia JURI se întrunește luni pentru o decizie definitivă în cazul Rovanei Plumb, a cărei integritate a fost pusă sub semnul întrebării de membrii comisiei, care au blocat numirea sa ca viitor comisar UE

Pe aceeași temă

UPDATE - Eurodeputatul liberal Siegfried Mureșan crede că decizia va fi tot una de respingere. Mureșan își bazează predicția, lansată pe pagina sa de Facebook, pe faptul că, până acum, comisia nu i-a cerut lui Plumb date suplimentare și nici nu a chemat-o la o nouă audiere, așa că decizia finală, spune el, se va da pe baza acelorași informații pe care le avea și joi.

***

Comisia Juridică a Parlamentului European (JURI) a blocat săptămâna trecută procedura de numire a Rovanei Plumb pentru postul de comisar european la Transporturi din cauza împrumuturilor în bani despre care candidata PSD nu a putut oferi suficiente garanții de returnare și a răspunsurilor de-o credibilitate îndoielnică pe care le-a oferit la audierea sa de săptămâna trecută.

Eurodeputații Comisiei Juridice ar trebui să vină cu un plan pentru rezolvarea conflictului de interese identificat în cazul Rovanei Plumb.

O variantă ar fi, spre exemplu, modificarea portofoliului de comisar european, adică să fie mutată de la Transporturi pe un alt domeniu, așa cum sugerează chiar europarlamentarii PSD. Doar că acest lucru ar însemna o remaniere a echipei conduse de Ursula von der Leyen și nu ar rezolva problema în sine de integritate, ridicată de membrii comisiei.

Cealaltă variantă e ca eurodeputații să decidă că numirea Rovanei Plumb în Comisia Europeană, pur și simplu, nu este oportună. Acestea sunt cele două variante pe care le-a menționat chiar purtătorul de cuvânt al Parlamentului European, Jaume Duch, citat de Digi 24.

Propunerea comisiei va ajunge la președintele legislativului care o va trimite către președintelui Comisiei Europene, urmând ca Ursula von der Leyen să decidă cum va gestiona situația fără precedent.

Într-o scrisoare redactată și trimisă, încă de joi, către conducerea Parlamentului European, Comisia Juridică spune că e convinsă că nu există variante pentru a elimina conflictul de interese și că Rovana Plumb nu e în măsură să preia niciun portofoliu la Bruxelles, ceea ce presupune că președintele Comisiei Europene ar trebui să ceară guvernului României să facă o altă propunere.

Anterior votului de joi de respingere a Rovanei Plumb, Comisia JURI i-a trimis acesteia o scrisoare, în care i-a cerut lămuriri despre un împrumut de 800.000 euro și acțiuni la o companie, care nu ar figura în declarația de avere depusă la Bruxelles și despre cazul de corupție în care a fost implicată, chiar dacă despre ultimul s-a decis că nu este de competența JURI și că eventualelel nelămuriri pe acest subiect vor fi lămurite în timpul audierilor.

”Probleme au fost ridicate cu privire la un credit de 800.000 euro despre care a relatat presa, însă care nu a fost menționat în declarația de avere, anumite acțiuni la o companie (Grupul verzilor) și cazul de corupție în care a fost implicată în 2017 (PPE). A fost decis că: îngrijorările cu privire la cazurile de corupție sunt în afara competenței JURI și ar trebui ridicate în timpul audierilor; informații suplimentare vor fi cerute despre împrumut și acțiuni”, se spune în documentul emis de Comisia JURI.

Procedura de numire a Rovanei Plumb a fost suspendată, ceea ce înseamnă că la momentul actual audierea ei în comisia de Transporturi a Parlamentului European, la 2 octombrie, nu va mai avea loc. La fel și în cazul candidatului Ungariei.

Uniunea Europeană nu s-a mai confruntat niciodată cu o astfel de situație. Comisia JURI, cea care verifică integritatea viitorilor comisari europeni, oferea un aviz consultativ. Acum, avizul este obligatoriu, ceea ce înseamnă că dacă un candidat, așa cum este Rovana Plumb, este găsit într-o situație de incompatibilitate, procedura de desemnare nu poate continua, mai scrie site-ul Digi 24.

Grupul PSD-iștilor din Parlamentul European acuză o acțiune concertată împotriva nominalizării făcute de Viorica Dăncilă și pun respingerea Rovanei Plumb pe seama „jocurilor politice de culise, care au aruncat procesul de validare a candidaturii sale în zona confuziei procedurale”.

Într-un comunicat semnat de toți europarlamentarii votați pe lista PSD se afirmă că aceștia o susțin „cu fermitate” pe Rovana Plumb, candidatul desemnat de Viorica Dăncilă pentru a ocupa postul de comisar european pentru Transporturi rezervat României, care s-ar afla ”într-o situație fără precedent” nu din cauza problemelor sale de integritate și a jocurilor ”politice de culise, care au aruncat procesul de validare a candidaturii sale în zona confuziei procedurale”.

În opinia celor de la PSD, responsabilitatea nu este a PSD care a trimis un candidat cu probleme de integritate ci a Comisiei JURI care ”ar fi trebuit să ofere o serie de recomandări care să ajute candidatul să rezolve eventualele neclarități”.

Printre aceste recomandări, europarlamentarii PSD vorbesc de renunțarea la bunurile sau acțiunile care ar ar fi putut duce la conflictul de interese în care se află Rovana Plumb, ca și cum îndepărtarea sursei sale ar rezolva din punct de vedere moral conflictul de interese.

O altă soluție ar mai fi, în opinia europarlamentarilor PSD, posibilitatea schimbării portofoliului alocat României, ca și cum schimbarea portofoliului ar rezolva, la rându-i, problema morală dată de conflictul de interese în care s-a situat Rovana Plumb.

Europarlamentarii PSD care își exprimă susținerea față de Rovana Plumb sunt: Carmen Avram, Claudiu Manda, Cris Terheș, Dan Nica, Maria Grapini, Tudor Ciuhodaru și Adrian Benea.

Viorica Dăncilă a declarat că respingerea Rovanei Plumb pentru funcția de comisar european pe transporturi, în Comisia JURI a Parlamentului European, nu o face să aibă mai puțină încredere sau apreciere pentru aceasta. Premierul a adăugat că Plumb are, în continuare, susținerea ei necondiționată.

Rovana Plumb, nominalizată din partea României pentru portofoliul Transporturilor, a primit un vot negativ, joi, în Comisia pentru Afaceri Judiciare (JURI) a Parlamentului European pentru funcția de comisar european. Și Laszlo Trocsanyi, candidatul Ungariei pentru funcția de comisar european pentru extindere și politica de vecinătate, a căzut la vot în Comisia pentru Afaceri Juridice.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22