Judecător, despre Directiva invocată de PSD-ALDE: se referă la cu totul alte aspecte

Dora Vulcan | 20.12.2017

Magistrații sunt îngrijorați de lipsa de transparență și de urgența cu care sunt adoptate modificările la codurile penale și la legile justiției. Ei avertizează că Directiva Uniunii Europene invocată de coaliția PSD-ALDE „se referă la cu totul alte aspecte și nu la cele menționate în modifările aduse”.

Pe aceeași temă

 

 

 Denis-Gabriela Ghervase, judecător la Tribunalul Dolj, a declarat la Jurnalul de seară, de la Digi24, că pe magistrați îi îngrijorează „inclusiv legislația privind codul de procedură penală și codul penal, cu atât mai mult cu cât noi n-am fost consultați, ci doar informați de CSM, care și el a fost informat de comisia specială, motiv pentru care ne îngrijorează foarte mult toate aceste modifări care ne sunt aduse pe bandă rulantă, fără transparență și în condiții de urgență, deși se invocă o directiva a UE care se referă la cu totul alte aspecte și nu la cele menționate în modifările aduse”.

 

Judecătoarea a mai spus că cei care pun în practică justiția trebuie să fie consultați înainte de a fi adoptate legi în acest domeniu, pentru că efectele acestor schimbări legislative „afectează în primul rând justițiabilii și societatea”. „Noi, ca magistrați, suntem parte a acestei societăți”, a subliniat magistratul.

 

Întrebată ce semnal primește societatea atunci când îi vede pe judecători și procurori în stradă, protestând, Denis-Gabriela Ghervase a răspuns că „trebuie să dea foarte mult de gândit”.

 

„Ar trebui să își pună întrebarea, să dea de gândit foarte mult, dacă noi magistrații am ieșit să protestăm și să ne expunem acest punct de vedere, punct de vedere pe care deși l-am explicat în scris, deși ne-am spus părerea și care ar fi amendamentele noastre la aceste modificări legislative, din păcate n-au fost luate în calcul. CSM a dat aviz negativ pe legile justiției, dacă nu chiar două. Noi, prin adunări generale, ne-am menționat punctul de vedere dar din păcate nefiind luați în considerare ar trebui să dea societății de gândit”, a precizat magistratul.

 

PSD și ALDE, sprijinite de UDMR, modifică legile justiției și codurile penale invocând o directivă (UE) 2016/343 privind consolidarea anumitor aspecte ale prezumției de nevinovăție și a dreptului de a fi prezent la proces în cadrul procedurilor penale. Termenul de transpunere în legislația românească este aprilie 2018.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22