Jurnalistul Dan Turturică susținut de coaliția PSD-PNL pentru șefia TVR. Răzvan Dincă - șef la Radio

Laurentiu Gheorghe | 12.11.2021

PNL și PSD și-au împărțit posturile la TVR și SRR. Astfel Dan Turturică, propus de guvern, va prelua șefia TVR iar Răzvan Dincă, susținut de PSD va fi director general la Radio România Actualități.

Pe aceeași temă

Dan Cristian Turturică conduce, începând din august 2019, siteul de știri Universul.net. Între noiembrie 2015 și februarie 2019 a fost redactorul sef al siteului Digi24.ro. Între 2006 și 2015 a fost redactorul șef al celui mai longeviv cotidian din România - „România liberă”. Având o activitate de aproape 25 de ani în presa scrisă, el a mai condus săptămânalul „Prezent” (2005-2006) și cotidianul "Evenimentul zilei" (2000-2005). El a debutat ca reporter în 1990, la săptămânalul „Expres”, condus de Cornel Nistorescu.

În perioada 1995-1997, Dan Turturică a fost corespondent special al ziarului „Ziua” din SUA. În acest timp a urmat și Masterul în Comunicare de Masă al Universității din California. Experiența în presa scrisă este completată de cea în audiovizual și online. A fost producător și prezentator al emisiunii „Reporter incognito” (Prima TV) și a moderat talk-show-urile „Prim Plan” (TVR) și „Arena Media” (Realitatea TV).

Momentul în care a intrat în atenția opiniei publice a fost cel în care a fost demis de conducerea trustului "Ringier" din funcția de redactor-șef al cotidianului „Evenimentul zilei”. Presa internațională a relatat pe larg acest conflict, care a escaladat prin demisia în semn de solidaritate cu Turturică a 80 de redactori ai celui mai combativ cotidian românesc la acea dată, precum și prin proteste de stradă în fața ambasadei Elveției. Iată ce a scris mass-media internațională despre acest incident catalogat ca unul dintre cele mai grave atacuri împotriva libertății presei din România:

Votul pentru numirea noilor consilii de administraţie ale televiziunii şi radioului va avea loc luni, la ora 17:00, în plenul reunit al Parlamentului. Audierile în comisiile de specialitate vor avea loc tot luni, începând cu ora 12:00.

Răzvan Ioan Dincă, propus la șefia Radio România, a fost directorul teatrului de operetă Ion Dacian din București.

Propunerile făcute de partide pentru Consiliile de Administraţie de la TVR şi Radio:

TVR:

- PSD: Severin Georgică - membru titular; Ghimi Lucian - membru titular; Dindirică Elena Anca - membru titular; Vinţeanu Radu-Alexandru - membru supleant.

- PNL: Mihai Firica - membru titular; Radu Carp - membru titular; Gheorghe Croitoru - membru supleant; Sergiu Zeres - membru supleant.

- USR: Valentin-Andrei Enescu - membru titular; Alexandru Gabriel Gherghescu - membru supleant.

- AUR: Dorothea Ionescu - membru titular; Pericle-lulian Capsali - membru supleant.

- UDMR: Nagy-Debreczeni Hajnalka - membru titular; Anderco Aliz-Timea - membru supleant.

- Minorităţile naţionale: Borislav Velimirovici, membru titular; Gjorgji Ivanovski - membru supleant.

RADIO:

- PSD: Săraru Ruxandra Ileana - membru titular; Pospai Mircea - membru supleant; Herjeu Radu-Bogdan - membru titular; Dinca Razvan-Ioan - membru titular.

- PNL: Radu F. Alexandru - membru titular; Alexandra Bogdan - membru titular; Mihai Moga - membru supleant; Victor Cernea - membru supleant.

- USR: Liviu Cătălin Popescu - membru titular; Gabriel George Basarabescu - membru supleant.

- AUR: Sorin Faur - membru titular; Fabian-Cristian Radu - membru supleant.

- UDMR: Bodoczi Annamaria - membru titular; Zahoranszki Brigita-Eva - membru supleant.

- Minorităţile naţionale: Milan Miroslav Manyura - membru titular; Roxana Georgeta Gheorghe-Amzăr - membru supleant.

Dar cele mai interesante propuneri sunt cele făcute de AUR:

AUR l-a propus oficial pe Iulian Capsali pentru poziția de supleant în Consiliul de Administrație al TVR, potrivit documentului consultat de G4Media.ro. Alături de Capsali, AUR a mai propus-o la televiziunea publică pe Dorothea Ionescu, iar la Radio România pe Sorin Faur și Fabian Cristian Radu.

Iulian Capsali este un susținător de teorii conspiraționiste, anti-mască și anti-vaccin, participant la mitingurile AUR împotriva măștii, și care s-a infectat cu Covid de două ori în nouă luni.

După apariția cazurilor de Covid în România, Iulian Capsali (55 de ani) s-a afirmat ca unul dintre ”vârfurile de lance” ale taberei care contestă măsurile luate de autorități, minimalizând impactul bolii și promovând teorii conspiraționiste.

Fost jurnalist de presă scrisă, realizator și producător de televiziune și director al cotidianului România Liberă, Capsali este cunoscut, de mai mult timp, în special în cercurile online ”conservatoare”, pentru tonul rusofil și anti-occidental.

Folosind deseori insulte și jigniri la adresa celor pe care îi consideră parte a ”Dictaturii politico-medicale” – ”teroristul medical Streinu-Cercel”, ”psihopatul Arafat”, ”Demenții de la guvernare”, ”fiul de securist bolșevic Orban”, ”Triada demonică Arafat – Johannis – Orban este cea mai mare plagă”, Capsali întreabă: ”Despre ce rahat de pandemie vorbim când decesele din acest an, la nivel național, sunt cam la aceleași cote cu anul precedent, conform INS! Asistăm cu toții la ridicarea unui nou cult simoniac-progresist, în care vaccinul, idolul elitelor corporatocrate, folosit în suprimarea Libertății, trebuie să se substituie, fiind noul cult soteriologic (salvaționist), trebuie prin urmare să-L înlocuiască pe adevăratul Mesia.”

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2023 Revista 22