Klaus Iohannis a anunțat consultări cu reprezentanții societății civile pe tema referendumului

Laurentiu Gheorghe | 26.03.2019

Administrația Prezidențială a invitat marți reprezentanți ai societății civile la consultări pe tema referendumului pentru Justiție.

Pe aceeași temă

Informația a fost distribuită prima dată, săptămâna trecută, de Elena Calistru, președinte și co-fondator al asociației Funky Citizens, care a dezvăluit că a primit o invitație pentru discuții cu președintele Klaus Iohannis.

Intalnirea va avea loc marti, de la ora 15:00, precizeaza Administratia Prezidentiala, care nu nominalizează toate organizațiile ce au fost invitate la Cotroceni.

In plus, ulterior, Administratia Prezidentiala a anuntat ca si magistratii sunt invitati la consultari pe tema referendumului in Justitie, insa intalnirea cu reprezentantii acestora va avea loc miercuri.

Amintim ca presedintele Klaus Iohannis a anuntat, acum o saptamana, ca este "aproape hotarat" sa convoace un referendum in ziua alegerilor europarlamentare, 26 mai, spunand ca e nevoie de o analiza profunda, care la Cotroceni a inceput.

"Am inceput sa analizez impreuna cu echipa mea de la Cotroceni cum ar fi daca as convoca un referendum fix pentru data alegerilor europarlamentare. La inceput am fost relativ putini entuziasti pentru ideea asta, eu si inca doi-trei. (...) Lucram deja intens la asta, analizam variantele, datele, partea legala si asa mai departe", a precizat Klaus Iohannis.

De altfel, 22 de asociatii din societatea civila au transmis o scrisoare comuna catre seful statului in care ii solicita sa emita un decret pentru organizarea unui referendum pe tema Justitiei chiar in ziua alegerilor europarlamentare.

Pe de altă parte, magistrații își continuă protestele împotriva Ordonanței 7 pentru modificarea Legilor justiției, alături de alte categorii sociale precum actori, profesori studenți și elevi care atenționează asupra pericolului în care se află statul de drept în România.

Protestele magistratilor au inceput odata cu adoptarea controversatei Ordonante de Urgenta 7/2019. Din 19 februarie s-a iesit permanent in strada pentru a se reaminti ca Politicul nu are dreptul sa ii intimideze sau sa incerce sa ii supuna pe magistrati si ca acolo unde Justitie nu e, nimic nu e. O delegatie formata din 30 de magistrati va merge in data de 4 aprilie la Bruxelles pentru discutii cu reprezentanti ai Comisiei Europene.

Pana atunci, judecatorii si procurorii vor continua sa isi manifeste nemultumirile si sa protesteze purtand banderole albe sau suspendandu-si activitatea pentru cateva ore in fiecare zi.

Comunitatea academica din Iasi a lansat un apel la implicare civica pentru apararea statului de drept.

"Constienti de faptul ca atacul asupra justitiei reprezinta inceputul alunecarii Romaniei catre un sistem oligarhic, iliberal, in care intreaga putere va apartine unui grup restrans de persoane, dupa modele deja consacrate in tari din estul Europei, America Latina, Africa si Asia, subsemnatii fac un apel public catre cetatenii Romaniei de a se implica, prin mijloacele legale si democratice garantate de Constitutie, in apararea statului de drept, a democratiei si a valorilor europene", se arata intr-o petitie online lansata de istoricul Flavius Solomon.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2020 Revista 22