Klaus Iohannis, consultari cu partidele: Legea privind prelucrarea datelor cu caracter personal si protectia vietii private va fi modificata

P.c. | 06.05.2015

Pe aceeași temă

Klaus Iohannis, presedintele Romaniei, s-a intalnit astazi, la Palatul Cotroceni, cu liderii principalelor partide parlamentare. In cadru intalnirii s-a cazut de acord in privinta unei modificari a legii privind prelucrarea datelor cu caracter personal si protectia vietii private in sectorul comunicatiilor electronice, conform unui comunicat al Administratiei prezidentiale.

 

Conform ziare.com, presa nu a avut acces la inceputul discutiilor iar comunicatul Administratiei Prezidentiale nu a dezvaluit lista participantilor. In comunicat se spune ca "presedintele a facilitat dialogul intre societatea civila, institutiile cu competente in domeniul prelucrarii datelor, apararii si securitatii nationale si partidele politice", dar nu se precizeaza cine a reprezentat societatea civila, DNA sau SRI la aceste consultari.

 

Foto: Administratia Prezidentiala

 

O premiera in privinta consultarilor presedintelui cu partidele este reprezentata de semnarea unei initiative de modificare si completare a Legii 506/2004 privind prelucrarea datelor cu caracter personal si protectia vietii private in sectorul comunicatiilor electronice. Aceasta initiativa nu vizeaza legea securitatii cibernetice si nici Legea 82/2012 privind retinerea datelor generate sau prelucrate de furnizorii de retele publice de comunicatii electronice si de furnizorii de servicii de comunicatie electronice destinate publicului, care a fost declarata neconstitutionala, precizeaza Administratia Prezidentiala.
 

"In baza prerogativelor sale constitutionale de mediere, presedintele a facilitat dialogul intre societatea civila, institutiile cu competente in domeniul prelucrarii datelor, apararii si securitatii nationale si partidele politice. Discutiile au pornit de la premisa imbunatatirii cadrului normativ pentru a pune in acord nevoia de securitate cu apararea drepturilor si libertatilor individului. Cu aceasta ocazie, liderii partidelor politice au semnat o initiativa legislativa parlamentara de modificare si completare a Legii nr. 506/2004 privind prelucrarea datelor cu caracter personal si protectia vietii private in sectorul comunicatiilor electronice. Aceasta initiativa nu vizeaza legea securitatii cibernetice si nici Legea 82/2012 privind retinerea datelor generate sau prelucrate de furnizorii de retele publice de comunicatii electronice si de furnizorii de servicii de comunicatie electronice destinate publicului, care a fost declarata neconstitutionala."
 

CITITI SI: Klaus Iohannis cheama partidele la consultari pe tema unui nou pachet de legi Big Brother (SURSE)

 

"Proiectul convenit astazi urmareste sa ofere garantii suplimentare pentru protejarea datelor personale si a dreptului la viata privata si sa aduca o serie de clarificari pentru a elimina riscurile de abuz. Astfel, accesarea datelor cu caracter personal poate fi realizata doar intr-un cadru precis delimitat, de catre instanta de judecata sau numai cu autorizarea prealabila a judecatorului. Acest principiu a fost cerut si de catre reprezentanti ai societatii civile si impartasit de toti actorii implicati. Presedintele Romaniei, domnul Klaus Iohannis, si-a exprimat speranta ca acest proiect, care este rezultatul unui efort comun, va fi aprobat de Parlament si a subliniat, inca o data, faptul ca intr-o societate democratica, securitatea, respectarea legii si libertatea trebuie puse in acord", se arata in comunicat.

 

La finalul consultărilor pe legile „Big Brother”, preşedintele Iohannis şi premierul Ponta au rămas la o discuţie în cadru restrâns pentru propunerile de ambasadori la Paris, Madrid şi Beijing, relateaza Gandul.

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2023 Revista 22